Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FINANCIJSKA KRIZA

Mađarska izbjegla bankrot zahvaljujući međunarodnoj pomoći

02.11.2008.
u 00:33

Mađarska je izbjegla državni bankrot i time veliku socijalnu krizu uz pomoć međunarodnih financijskih institucija, rekao je mađarski premijer, socijalist Ferenc Gyurcsany.

"Financijska kriza mogla je odvesti do državnog bankrota, uz duboku socijalnu krizu", rekao je šef vlade u razgovoru za list Vasarnapi Hirek.

Mađarska je 28. listopada dobila izvanredni financijsku potporu od 20 milijardi eura od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Europske unije (EU) i Svjetske banke nakon što je već dobila 5 milijardi eura od Europske središnje banke sredinom listopada.

Ferenc Gyurcsany je zahvalio čelnicima europskih zemalja koji su imali "ključne uloge u dodjeljivanju pomoći Mađarskoj" i spomenuo svog britanskog kolegu Gordona Browna, njemačku kancelarku Angelu Merkel i francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

Vlada je danima strahovala od najgorih mogućnosti, posebice vrtoglavog pada nacionalne valute koji bi izazvao inflaciju od 20 do 30 posto i time gubitak četvrtine ili čak trećine prihoda građana", naglasio je Gyurcsany.

"Nakon vjerojatno izbjegnute financijske krize, Mađarska se sada mora pripremiti na dugu gospodarsku krizu", zaključio je premijer.


(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije