Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BEZ NAJAVE

Macronovo iznenađenje za Trumpa: Na G7 summit stigao i iranski ministar

Foto: Sean Kilpatrick/Press Association/PIXSELL
1/3
25.08.2019.
u 18:24

Prema pisanjima stranih medija Donald Trump nije imao komentara na dolazak iranskog ministra, a nagađa se da američki predsjednik nije znao da će se Javad Zarif ​​​​​​​tamo pojaviti

Čelnici G7 koji sudjeluju na susretu na vrhu u Biarritzu dogovorili su se da će "osnažiti dijalog i koordinaciju" s Rusijom koja je 2014. isključena iz te skupine, ali misle da je "prerano" za njezin povratak u skupinu najrazvijenijih zemalja svijeta, a za dijalog s Iranom zadužili su francuskog predsjednika, rekli su u nedjelju diplomatski izvori za agenciju France Presse.

Čelnici su se usto dogovorili da će "Macrona zadužiti za dijalog s Iranom na temelju zaključaka s razgovora i za prenošenje poruke Teheranu" kako bi se spriječila eskalacija u regiji, rekli su u nedjelju diplomatski izvori.

Sedmero predsjednika država i vlada potvrdilo je na večeri u subotu navečer da je njihova zajednička zadaća "spriječiti Iran da dođe u posjed nuklearnog oružja", dodaju isti izvori.

Macron je u subotu predložio američkom predsjedniku nagodbu za razrješenje iranske krize, a u nedjelju se iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif bez prethodne najave pojavio u Biarritzu, prenosi Jutarnji list. Tamo bi se navodno trebao susresti s francuskim dužnosnicima.

Prema pisanjima stranih medija Donald Trump nije imao komentara na dolazak iranskog ministra, a nagađa se da američki predsjednik nije znao da će se Javad Zarif tamo pojaviti.

Macron je Trumpu iznio mogućnost da se Teheranu "na određeno vrijeme dopusti izvoz dijela njegove nafte" u zamjenu za obećanje Irana da neće obogaćivati uranij radi proizvodnje nuklearnog oružja

Donald Trump koji je u svibnju 2018. istupio iz iranskog nuklearnog dogovora i ponovo uveo teške sankcije Teheranu, traži nova jamstva potonjeg za njegovo diplomatsko i vojno djelovanje.

U Biarritzu se pričalo i o Rusiji.

"Čelnici su se dogovorili da G7 treba osnažiti dijalog i koordinaciju s Rusijom u vezi s aktualnim krizama, ali su naglasili da je prerano da Rusija opet sjedne za stol", dodao je diplomatski izvor.

Rusija je 2014. isključena iz G8 nakon aneksije Krima koju su osudile ostale zemlje skupine.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je prije summita da je za ponovno primanje Rusije jer to "ima puno više smisla", ne navodeći koje bi uvjete za to trebala ispuniti.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je primajući Vladimira Putina tjedan dana prije summita ocijenio da bi "bilo u redu" da se Rusija može vratiti u skupinu "ali se prije toga u dogovoru s Ukrajinom mora pronaći rješenje na temelju ugovora iz Minska".

I Berlin i London su odbacili zamisao o ponovnom članstvu Rusije u ovoj fazi, a isto stajalište zauzima i Kanada.

 

Komentara 13

ZI
zimerman
06:05 26.08.2019.

Europa je gotovo pala ,jedino što u njoj napreduje je multikulturalnost to jest islamizacija. Ako iko sačuva zapadnu civilizaciju to će biti Trump ,..zato što ima više petlje nego svi oni zajedno na G7 summitu.

DU
Deleted user
19:26 25.08.2019.

Ameri stoka, bili i ostali. Bombardiraju, okupiraju , uvode sankcije i onda se cude kao pura dreku otkud kaos

DU
Deleted user
18:59 25.08.2019.

Nije iranski ministar, ali jesu Večernjakovi administratori. Ne znam imaju li oni PMS ili su jednostavno slabi na ustašluke. pa se iživljavaju na neistomišljenicima. Evo dva primjera. Lik objavi sljedeći komentar: "Kako ljevičarska pederastija kontrolira medije i vlast, potrebna jee i vlast, potrebna je revolucija u krvi da bi se Europa spasila...." Ja mu odgovorim da su njegovi popovi pederasti, jer za to ima dokaza, a admin meni spiči žuti karton dok zazivatelja "krvave revolucije" ostavi i ne kazni. Drugi primjer, lik me pozdravi ustaškim pozdravom, a ja mu na početku odgovora kažem: "Ej, ustašo...." Nakon toga, admin me blokira na sedam dana. Neobrazovani admin ne zna da je ZDS ekvivalent Heil Hitleru, pa onaj tko viče ZDS je (neo)ustaša, baš kao što je onaj što viče Heil Hitler - (neo)nacist. Jedino objašnjenje za ovakvu jezivo neznalačku arbitražu jest da su ti admini učili povijest od samoukih "stručnjaka" Despota i Ivkošića.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije