Naslovnica Vijesti Svijet

Macron: 'Požari predstavljaju međunarodnu krizu', Bolsonaro: 'Nemamo sredstva za borbu'

Emmanuel Macron dočekuje u subotu na jugozapadu Francuske čelnike G7, na summitu čija je tema "borba protiv nejednakosti", ali očekuju se i razgovori o gorućim klimatskim pitanjima.
22. kolovoza 2019. u 23:47 3 komentara 829 prikaza
Emmanuel Macron
Foto: PASCAL ROSSIGNOL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ocijenio je u četvrtak da požari koji haraju Amazonijom predstavljaju "međunarodnu krizu" i pozvao je članice G7 da razgovaraju o tom problemu na summitu u Biarritzu ovog vikenda. S druge strane, vlada u Brazilu nema dovoljno sredstava za borbu protiv požara koji haraju u amazonskoj prašumi, tvrdi predsjednik Jair Bolsonaro.

Požari u Amazoni BORBA Požari u Amazoniji nevjerojatnih razmjera: Znanstvenici zabrinuti za klimatske promjene

"Naša kuća je u plamenu. Doslovno. Gori Amazonija, pluća našeg planeta koja proizvode 20 posto kisika. To je međunarodna kriza. Članice G7, vidimo se za dva dana kada ćemo razgovarati o tom problemu", napisao je francuski predsjednik na Twitteru.

Macronova izjava je parafraza rečenice koju je 2002. izgovorio njegov prethodnik Jacques Chirac o klimatskom zagrijavanju kada je rekao "naša kuća gori, a mi gledamo na drugu stranu".

Macron, koji je svoju poruku na Twitteru napisao na francuskom i na engleskom, pridružio se tako glavnom tajniku UN-a Antoniju Guterresu koji je u četvrtak istaknuo da je "duboko zabrinut" zbog požara u Amazoniji, nakon što je brazilski predsjednik Jair Bolsonaro osudio "ekološku psihozu".

Emmanuel Macron | Autor : Reuters/PIXSELL Foto: Reuters/PIXSELL

brexit Macron poručio da sudbina Velike Britanije leži samo u Johnsonovim rukama

Institut je podatke prikupljene uz pomoć satelita objavio tjedan dana nakon što je predsjednik Bolsonaro otpustio šefa ove institucije zbog objave podataka o krčenju šuma, piše BBC. 

"Amazonija je veća od Europe, kako ćete se boriti protiv kriminalnih požara na takvom području", upitao je novinare. "Nemamo sredstava za to". U srijedu je Bolsonaro rekao da su nevladine organizacije krive za požare.

Upitan ponovno u četvrtak o tom komentaru, rekao je da ne može dokazati da nevladine organizacije, kojima je srezao financiranje, pale vatru ali su "najveći sumnjivci". ,Bolsonaro je više puta naglasio kako vjeruje da bi Brazil trebao otvoriti Amazoniju poslovnim interesima, kako bi se dopustilo rudarstvo i tvrtkama za sječu šuma da iskoriste tamošnje prirodne resurse.

Ranije ovoga mjeseca, Norveška i Njemačka prekinule su financiranje nekih projekata čiji je cilj bilo zaustavljanje deforestacije Brazila nakon što su alarmirane da se mijenjaju uvjeti po kojima se biraju projekti.

Jair Bolsonaro | Autor : ADRIANO MACHADO/REUTERS/PIXSELL Foto: ADRIANO MACHADO/REUTERS/PIXSELL

Boris Johnson i Emmanuel Macron DVODNEVNI POSJETI Brexit-Boris dobio 30 dana za ‘irsko rješenje’

Upitan o gubitku novca, Bolsonaro je tada rekao: "Brazil to ne treba". Najveća prašuma na svijetu, Amazonija, ključna je u borbi protiv globalnog zatopljenja. Aktivisti za očuvanje okoliša za požare okrivljuju Bolsonara, tvrdeći da je poticao drvosječe i poljoprivrednike na krčenje šuma. 

Stanje u najvećoj prašumi na planeti jako je teško procijeniti. Prema podacima Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja (INPE) 75.336 šumskih požara je zabilježeno u zemlji od siječnja do 21. kolovoza, ili 84 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Prema jednoj nevladinoj organizaciji, 54 posto tih požara je bilo u Amazoniji.

Emmanuel Macron dočekuje u subotu na jugozapadu Francuske čelnike G7, na summitu čija je tema "borba protiv nejednakosti", ali očekuju se i razgovori o gorućim klimatskim pitanjima.

RBA
INVESTIRANJE JE PRIRODNO
Kako je to živjeti pored Dunje? U svakom slučaju, potaknula me na razmišljanje – koji je moj cilj?

A1 izdvaja za Vas

  • propalismoFranjoskroz:

    Bit će govedine iz Brazila, kako kod nas dalmosi stvaraju požarima građevinsko zemljište tako Brazilci stvaraju pašnjake

  • Vlaskoulicanec:

    Sad je Makronček i stručnjak za požare.... E blago nama u EU!!!