Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POGLED S RUBA ZNANOSTI Autorica kultne knjige 'Polje'

Lynne McTaggart: Svi smo povezani u nevidljivu mrežu

plus-lynne-txt.jpg
import
02.06.2007.
u 16:08

Sve je počelo kad je Lynne McTaggart, uređujući časopis “What doctors don’t tell you”, shvatila da neprestano nailazi na – čuda. Zapravo, čuda u medicini i nisu baš toliko neuobičajena stvar – kronologije su prepune neobjašnjivih iscjeljenja.

No, što ako ta čuda nisu čuda nego predstavljaju neku drugu, uređenu stvarnost koje uopće nismo svjesni? Na umu nije imala čuda poput razdvajanja mora, već čuda iz alternativne medicine, ali samo ona potkrijepljena čvrstim znanstvenim dokazima. Dakako, bila je informirana o duhovnim metodama koje se temelje na paradigmi “energetskih razina” i “suptilnih energija”. Ali o kakvoj je točno energiji riječ? Odakle dolazi? Gdje se nalazi?

Potraga je počela. Potraga za znanstvenicima koji su strogim znanstvenim metodama dokazali pojave efekta “polja”.

VL: O kakvom je polju riječ u vašoj knjizi?
McTAGGART: - To polje sliči energiji u filmu “Ratovi zvijezda”. Riječ je o kvantnom energetskom polju koje ujedinjuje sve, poput nevidljive mreže. To je energija u praznom prostoru, ali u isto vrijeme i energija koja se nalazi u našem tijelu i u svemu što postoji na ovome svijetu.

VL: Kako ste se počeli baviti zamislima o tom univerzalnom polju?
McTAGGART: - Urednica sam najvećeg časopisa o zdravlju u Velikoj Britaniji. Sastavni dio mog posla je praćenje velikog broja medicinskih istraživanja i utvrđivanja što je djelotvorno, a što nije. Stalno sam nailazila na istraživanja o akupunkturi i homeopatiji koja su dokazivala da sve te stvari doista djeluju. Pomislila sam – ako one doista djeluju, onda je važan dio teorije o tome kako mi i svemir funkcioniramo – nepotpun. Odlučila sam razgovarati s fizičarima iz cijeloga svijeta kako bih doznala znaju li oni zašto to funkcionira i imaju li neki drukčiji pogled na stvarnost. Oni su ti koji su dokazali te različite pojave, a ja sam njihove radove sintetizirala u čvrstu cjelinu.

VL: Znači, nije riječ o tzv. anomaličnim fenomenima?
McTAGGART: Ni u kojem slučaju. Riječ je o stotinama i stotinama istraživanja koja demonstriraju pojedini aspekt nekog područja, bilo da je riječ o demonstraciji izvanosjetilne percepcije, teoriji da je um jači od materije ili mnogo sličnih stvari. Nije riječ samo o jednom pojedinačnom istraživanju, nego o nekoliko stotina njih koja su na predivan način napravili poznati znanstvenici iz svih dijelova svijeta.

Puthoff - najfizičar
VL: Tko su, prema vašem mišljenju, najznačajniji istraživači i znanstvenici na tom području?
McTAGGART: - Prije svega moram spomenuti američkog astrofizičara Hala Puthoffa. On je za naftne krize u Americi tijekom 70-ih godina prošlog stoljeća razmišljao o alternativi za fosilna goriva. Sjetio se nečega što su fizičari oduvijek znali, još od utemeljenja kvantne fizike, ali što nikada nisu uzimali u obzir, a to je energija nulte točke. Energija u praznome prostoru.

Znanstvenici je nazivaju energijom nulte točke jer je riječ o energiji na najnižoj mogućoj razini. Na toj razini stvari se još kreću, pa čak i pri temperaturama od nule. U praznome prostoru postoji nevjerojatna energija. Ni mi, ni sve čestice i atomi u svemiru nismo statični. To nisu male bilijarske loptice, nego vibrirajući paketi energije. Oni izmjenjuju energiju s poljem. To je kao da košarkašku loptu bacate amo-tamo. Utvrđeno je da je ta stalna razmjena energije nevjerojatna.

Ako sjedite metar udaljeni od mene, energija između nas je toliko snažna da bi pomoću nje mogli uzavreti svi oceani svijeta. On je razmišljao o crpljenju te energije, ali zatim je pomislio kako u tome postoji i metafizička strana. Shvatio je da, ako sve izmjenjuje energiju s tim poljem, a to je kvantno polje valova koje sadržava informacije, to znači da je to “svemir u sjeni”, koji ima informacije o svim stvarima koje su ikada postojale na svijetu. To je obuhvaćalo i dubokoumnu zamisao o tome da smo svi povezani. Zbog toga bih rekla da je Hal Puthoff jedan od najvažnijih fizičara.

VL: Spomenuli ste da ste počeli od istraživanja homeopatije, gdje važno ime predstavlja Jacques Benveniste.
McTAGGART: - Jacques Benveniste bio je ortodoksni francuski alergolog koji je surađivao s mnogim važnim državnim organizacijama. On nije samo napravio istraživanja koja su dokazala djelotvornost homeopatije, nego je otkrio i to da sve stanice i molekule imaju karakterističnu frekvenciju, koju ne možemo čuti. Snimio ju je pomoću posebne opreme za snimanje, snimku pustio drugim molekulama i na taj je način mogao pokrenuti kemijsku reakciju kao da je originalna molekula doista prisutna. Uložio je mnogo vremena i truda u te eksperimente unatoč velikom protivljenju s raznih strana. Ti su eksperimenti demonstrirali da se stanična komunikacija odvija u frekvencijama, a ne kemijski, kao što se do tada uvijek tvrdilo.

VL: Čime je istraživač Helmut Schmidt zaslužio poglavlje knjige?
McTAGGART: - Schmidt se bavio idejom o efektu promatrača u kvantnoj fizici. Znači li to da mi doista sudjelujemo u stvaranju stvarnosti? Ako je to istina, pomislio je, onda možda i utječemo na nju. Htio je otkriti može li um utjecati na materiju. Sjetio se generatora slučajnih događaja. Najjednostavnija vrsta tog stroja nalikuje električnom bacanju novčića. Sve se odvija nasumce, pa bismo 50 posto vremena trebali dobiti pismo, a drugih 50 posto glavu. Obično je riječ o ekranu, na kojem se, primjerice, pola vremena nasumce prikazuju slike kauboja, a pola vremena slike Indijanca. Osoba ispred ekrana trebala je zamisliti više kauboja nego Indijanaca. Utvrdio je da su ljudi, ako su se koncentrirali, mogli promijeniti izlazne rezultate više u jednom ili drugom smjeru. Drugim riječima, doveli su veći red u taj stroj. Bilo je puno sličnih eksperimenata s pozitivnim ishodom.

Energija nulte točke
VL: Polje nulte točke danas se vidi i kao budućnost svemirskih letova?
McTAGGART: - Pitanje jest kako možemo lansirati raketu izvan naše galaksije, a da ne moramo sagraditi divovsku raketu, kao što bismo morali budemo li upotrebljavali fosilno gorivo? Ona metoda koja obećava najbolje rezultate, i koju zagovara Hal Puthoff, jest energija nulte točke. Postoje mnogi crni projekti koji se provode u NASA-i i drugim organizacijama da bi se smislilo kako crpiti tu energiju iz praznoga prostora. To bi utjecalo i na gravitaciju.

Mogli bismo čak uzrokovati i levitaciju. Puthoff i kolege bave se i metričkim inženjerstvom. Kako stvoriti pojave poput crvotočina? Puthoff razmišlja o tome kako promijeniti energiju nulte točke ispred i iza svemirskog broda tako da on gotovo surfa po svemirskome vremenu. Na taj način možemo stvoriti crvotočine i putovati u druge galaksije. Hal Puthoff godinama je uspješno vodio projekt remote viewinga – gledanja na daljinu, što je isto povezano s poljem, jer pokazuje da je svaki dio nas na neki način povezan preko tog polja.

Možda ćemo se s vremenom i nakon mnogo vježbanja moći usredotočiti na neki dio polja i na taj način dobiti te informacije. To nam dokazuje da smo mi u svakom trenutku svugdje.

VL: Što bi se promijenilo kada bismo prihvatili postojanje polja nulte točke onako kako to upozoravaju primjeri iz vaše knjige?
McTAGGART: - Mislim da je naš stav o nama samima iznimno manjkav. Stav o nama, koji je stvorila moderna znanost, reduktivan je, mi smo nešto skoro nalik genetičkoj pogrešci. Zarobljenici svojih gena, odvojeni i osamljeni, izolirana bića na osamljenoj Zemlji u osamljenoj galaksiji i u osamljenom svemiru. No, sudeći prema dokazima, ništa nije manje istinito od toga.

Svi smo povezani. Naša tijela razgovaraju s nama i svijetom putem frekvencija. Imamo istovremenu vezu sa svim stvarima na svijetu. Ljudske sposobnosti mnogo su veće nego što nam je to ikad rečeno. To je pozitivan stav o svijetu. Mi nismo sami, nego smo dio velike metafizičke cjeline.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije