Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EVAKUACIJA

Lukrecija Kireta: 'Ljudi su me molili da im pomognemo’

Lukrecija Kireta
import
12.08.2008.
u 01:08

Lukrecija Kireta, koja je u nedjelju evakuirana iz Gruzije u Rim, sinoć je sretno sletjela u Zagrebačku zračnu luku. Ozarenih lica i s buketom cvijeća ondje su je dočekali majka Ankica i sestra Ivana te ujak.

– Nije lako gledati snimke rata na televiziji i znati da ti je dijete ondje, a ti mu ne možeš pomoći. Važno mi je samo moju kćer vidjeti živu i zdravu – rekla nam je majka Ankica dok je iščekivala avion iz Rima. Tridesetogodišnja Lukrecija u Gruziji je od 4. kolovoza bila na studijskom putovanju kao članica skupine bivših stažista Europske komisije. Ondje je trebala boraviti do 20. kolovoza, no rat je prekinuo njezino putovanje.

– Srećom, ja rat nisam ni osjetila. Mi smo bili u mirnom dijelu, no ostat će mi u pamćenju zabrinuti i preplašeni ljudi. Dosta su se molili, a jedna konobarica u restoranu u strahu mi je rekla da zapamtim gdje sam bila, da su oni mala zemlja i da im pokušam pomoći kada odem iz nje – prisjeća se Lukrecija koja je posljednjih pet mjeseci provela stažirajući u Europskoj komisiji. Iz glavnog grada Gruzije Tbilisija evakuirana je u glavni grad Armenije Erevan te prevezena u Rim.

– Cijelo smo se vrijeme čuli porukama, tako da smo stalno znali da je dobro, no potrošila joj se baterija na mobitelu, pa nam se javljala s više različitih brojeva. Cijelu situaciju najlakše je opisati kao psihološki triler sa sretnim završetkom. Bezazleni izlet pretvorio se u užasnu situaciju – kaže Lukrecijina sestra Ivana. Iako je cijelo vrijeme obitelji ponavljala da je daleko od ratne zone i na sigurnom, uplašila ih je zamolbom da pronađu broj Ministarstva vanjskih poslova i pokušaju je izvući iz Gruzije.

– Moje dijete je bilo ugroženo i strašno sam se osjećala. Sada je sve dobro i mogu mirno zaspati – sretno je rekla majka kada je zagrlila Lukreciju.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije