Naslovnica Vijesti Hrvatska

Liste za državne domove: Čeka se i po 10 godina

Zbog popunjenosti državnih domova mnogi su se građani prisiljeni smjestiti u privatne domove, koje mjesečno treba puno više plaćati
19. veljače 2018. u 00:00 5 komentara 2638 prikaza

Vlada je nedavno objavila odluku o uvjetima po kojima će država ove godine sufinancirati domove za starije i nemoćne osobe. Njome je utvrđeno da će županije i Grad Zagreb ove godine dobiti 164,5 milijuna kuna za pokrivanje razlike troškova domova za starije povrh njihovih redovitih prihoda. Taj se iznos od 2010., kad je razlika bila 275 milijuna kuna, uglavnom smanjivao, no za 2018. godinu doplata se povećala za desetak milijuna kuna u odnosu na 2017. godinu.

Marijana Bađun, istraživačica Instituta za javne financije, upozorava u dnevnom osvrtu Instituta da sadašnji sustav financiranja domova za starije osobe stvara velike nejednakosti između korisnika smještenih u uvjetno rečeno državne domove i onih koji su se zbog popunjenosti takvih domova prisiljeni smjestiti u privatne domove po višim cijenama.

>>Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju od ponedjeljka ili u našem e-izdanju

U današnjem broju donosimo i sljedeće teme:

>>Božo Petrov: Plenkovića su doveli pred zid

>>Mesar iz pakla: Dolijao robovlasnik iz Slimena, pao s 21 kg marihuane

>>Hajduk zaustavio dominaciju Dinama

>>VEČERNJAKOVA RUŽA Nives Čanović i Marko Bratoš: Sada i bez verbalne komunikacije znamo što onaj drugi kolega misli

 | Autor :

Valamar
Prilika za posao
Ovo je troje mladih koji rade u turizmu, evo zašto su zadovoljni i žele ostati u Hrvatskoj
 • Deleted user:

  Kakvi domovi takva i država...priuštivi ministar ugroza .......imamo našu hrvatsku ....ima se za borbene zrakoplove....a za staračke domove nema novaca....65 000 000 kn ima za vodece uhljebe u državnim službama za pametne telefone ...trebaju im pametni telefoni kad su sami ... prikaži još!i bez pameti....hrvatska država poznata po korupciji i kriminalu je država za 15% bogatih ostalih 85% ima izbor pravac zapad ili siromaštvo...imamo našu hrvatsku to je ispraznica ministra ugroza i priuštivosti....blago nama kad državu vode veleumne glave.....😣😣

 • juma:

  Cijeli sustav je pogresno postavljen. Nisu potrebne nikakve liste, nego se prioritet treba odredjivati prije svega prema medicinskim i socijalnim kriterijima. Tako kod nas netko s 5000 kuna mirovine moze uzivati u jeftinom drzavnom domu i jos imati pristojan dzeparac, ... prikaži još! mada mu dom mozda i nije prijeko potreban. Jedini razlog je sto se prijavio prije 10 godina. Drugi s mirovinom od 2000 kuna mora u dom i to hitno, ali eto nije se prijavio i onda, jer su ova zdrava gospoda zauzela mjesto, mora u skupi privatni dom, gdje mu socijalni sustav, odnosno svi mi, nadoknadjuje onu razliku koju ne moze platiti. Radi se o socijalnoj nepravdi koja se financira iz proracuna. Vani je upravo obrnuto. Oni koji imaju novaca i dom im neije hitan su u skupim privatnim domovima, a drzavni domovi primaju uglavnom prema hitnosti ne gledajuci na materijalno stanje i nekakve liste cekanja.

 • Avatar Niškorist
  Niškorist:

  Penzioneri su glasaći HDZ-a i Bandića daju im 100-200kn i evo glasova .