Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEPLAĆENI POREZNI DUGOVI

Lista srama više se neće osvježavati svaka tri mjeseca, već samo jednom godišnje

Porez
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
18.04.2017.
u 16:15

Kada je prvi put objavljen popis, zabilježeno je 948.186 pristupa stranici, lani je bilo tek 35.523, kažu u Poreznoj

Izmjenama Općeg poreznog zakona, koji je dvaput prošao saborsku raspravu, određeno je da se popis dospjelih i neplaćenih poreznih dugova aktualizira samo jednom godišnje, na dan 31. listopada.

Tom se izmjenom ukida praksa iz 2012. po kojoj ‘listu srama‘ Porezna uprava osvježava svaka tri mjeseca. U svjetlu nedavnih rasprava o tome je li Agrokor porezni dužnik, pojavile su se sumnje da ovim izmjenama ministar financija Zdravko Marić prikriva svog bivšeg poslodavca – naime, objava na tom popisu jedini je dokaz da neka tvrtka ne plaća porez, jer zbog institucije porezne tajne svi upiti na tu temu ostaju bez odgovora.

U Poreznoj upravi su nam ovako drastično prorjeđivanje objasnili – premalim brojem ‘klikova’. – Zamijećen je znatan pad interesa javnosti za objavu Popisa dospjelih i neplaćenih dugova. U kolovozu 2012., kada je prvi put objavljen, zabilježeno je 948.186 pristupa stranici, dok ih je u istom razdoblju lani 
bilo 35.523 – pravdaju se u Poreznoj. Navode i kako je “zamijećeno da se podaci u bitnom ne mijenjaju”. Nakon prorjeđivanja možemo očekivati još manji interes javnosti, a koji bi se vjerojatno povećao češćom objavom informacija.     

>> Ministarstvo: Uber krši porezne propise u Hrvatskoj

>> Uz porez na nekretnine, od 2018. uvodi se i skupa građevinska renta!

Komentara 5

GV
golub Vaso
16:52 18.04.2017.

gazda piše zakone preko svojeg ministra pijuna

MA
marsovac
17:37 18.04.2017.

a sta je sa firmama koje uzimaju robu kod drugih i onda nece platiti, navlace, rastezu i na kraju naprave prevarantski bankrot. Kad ce biti takav stup srama sa imenom firme i vlasnikom te iste fime.............................ili je lopov samo onaj koji ne placa drzavi....................ili sta je sa firmama koje varaju radnike i ne placaju socijalne doprinose,.......................otvorite vise stupova srama za sve takve lopove.

DU
Deleted user
20:42 18.04.2017.

Najveca sramota je vec otkrivena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije