Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI VJETROVI FAŽANE

Lista grupe birača u Fažani podnosi tužbu na Europskom sudu zbog nepravilnosti na izborima

Fažana: Nezavisna lista Sanijda Lanče iznijela  podatke o neregularnosti u političkoj kampanji
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/3
05.06.2021.
u 13:25

U suradnji s ustavnim stručnjacima i odvjetnicima aktivnim pri Europskom sudu u Strasbourgu tužba će se podnijeti u najskorijem roku

Kandidacijska lista grupe birača nositelja Sandija Lanče (Novi vjetrovi Fažane) priprema tužbu prema Europskom sudu za zaštitu ljudskih prava u Strasbourgu.

U suradnji s ustavnim stručnjacima i odvjetnicima aktivnim pri Europskom sudu u Strasbourgu, a koji su pregledali dostavljenu dokumentaciju te utvrdili čvrste temelje i oštećenja građana Fažane, tužba će se podnijeti u najskorijem roku.

- Naša tužba podnosi se zbog nepravilnosti u radu izbornog povjerenstva Općine Fažana, nepravilnosti u izbornom procesu na lokalnim izborima za Općinsko vijeće Općine Fažana, jasnog kršenja Zakona o lokalnim izborima prema rješenjima koja su donesena od strane Županijskog izbornog povjerenstva Istarske županije, odnosno nedosljednosti u rješenjima donijetih od strane Ustavnog suda Republike Hrvatske koji je odbio sve prigovore Novih vjetrova Fažane, uključujući zahtjev za uvid u izborni materijal i nevažeće glasačke listiće tj. pravo koje je promatračima zagarantirano zakonom, istaknuo je nositelj nezavisne liste građana Sandi Lanča.

- Posebno je znakovito što je Županijsko izborno povjerenstvo dopustilo kandidatu za župana Danijelu Feriću (SDP) pregled svih nevažećih listića jer je postotak istih bio 4%,  a nama su isti zahtjev za prebrojavanjem u Fažani odbili jer smo imali 3,8% nevažećih listića, Tražili smo ih očitovanje takve odluke, no odgovor nismo dobili, dodaju građani s ove nezavisne liste. 

Podnositelji tužbe zbog jasno diskriminatorne odluke prema dijelu hrvatskih građana biti  će kompletna Kandidacijska lista grupe birača nositelja liste Sandija Lanče (Novi Vjetrovi Fažane), kao i nositelj kandidacijske liste HDZ-a za Općinsko vijeće Općine Fažana Marinko Gazić.

- Vjerujemo da će presuda stići prije slijedećih lokalnih izbora u Republici Hrvatskoj, čime bi naš osnovni cilj da se kršenje Zakona o lokalnim izborima od strane povjerenstava i od strane nedosljedne prakse Ustavnog suda razjasne i zaustave bio ispunjen. 
Sud svake godine zaprimi više od 50.000 novih zahtjeva, nemoguće je odrediti vrijeme trajanja postupka. No, unatoč konstantnom porastu zahtjeva, radi se o sudištu koje nastoji svaki spor riješiti u roku od tri godine od pokretanja postupka, govore u priopćenju.

VIDEO Tomašević pomogao ženi koja se onesvijestila: “Prišao je da joj pomogne, a prvo je došao sanitetski prijevoz”


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije