Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novac izmiče

Linićeva prijetnja: Ili ušteda na plaćama ili osnovica manja do 3%

'24.10.2012., Zagreb - U hotelu Westin odrzana 4. konferencija Dan velikih planova - kako pripremiti tvrtku za poslovanje u 2013. Slavko Linic. Photo: Marko Prpic/PIXSELL'
'Marko Prpic/PIXSELL'
07.11.2012.
u 12:57

Procjena je da će se za plaće u ovoj godini potrošiti milijardu kuna više od zamišljenog

– Samo neka prijeti, ništa od toga ministar Linić ne može provesti. Upravo pripremamo tužbu zbog otkazivanja kolektivnog ugovora i podnijet ćemo je ovih dana. Na isti ćemo način odgovoriti i u prosincu ako ne dobijemo božićnicu – odgovor je Vilima Ribića, jednog od čelnika sindikata u sustavu obrazovanja koji su uspjeli pomrsiti Linićeve proračunske planove za ovu godinu.

S proračunom za iduću godinu Ministarstvo financija priprema i rebalans za 2012., a osim izdataka za brodogradnju, glavni su mu problem povećani izdaci za plaće.

Šute o umirovljenjima

– Nije problem u ministrima koje Slavko Linić proziva, već u njemu. Kad je određivao masu plaća za ovu godinu, on nije uzeo u obzir ugovorene obveze – kaže Ribić javno, što neslužbeno govore prozvani Milanovićevi ministri iz resora obrazovanja, policije, zdravstva i pravosuđa. Od njih se očekivalo da zajedno s ostalima ove godine uštede na izdacima za zaposlene oko dvije milijarde kuna. Trebali su otkazati ugovore na određeno i honorarnu suradnju, srezati prekovremene i natjerati sindikate da se odreknu prava iz kolektivnih ugovora. Linićev plan ušteda nije do kraja uspio, fond za plaće mogao bi biti probijen za milijardu kuna, pa je u nadmetanju između moćnog ministra financija i prvih ljudi ključnih resora pala ideja da se i njih kazni rezanjem dužnosničkih plaća.

O tome nitko od njih javno ne govori, ali neslužbeni izvori kažu da je moguće da će iduća godina početi smanjenjem osnovice plaća za sve na proračunu iako su još prije mjesec dana ministri govorili da to neće činiti. Tada je bio plan štedjeti smanjenjem broja zaposlenih i slanjem u mirovinu 20-ak tisuća činovnika starijih od 60 godina. Kako se oko toga digla velika prašina, u Banskim su dvorima zašutjeli s pričom o umirovljenju, pa se prostor za štednje traži u primanjima. Ako Linić ustraje u tome da se 2013. na plaćama mora uštedjeti 800 milijuna kuna u odnosu na ovogodišnji plan, a sindikati odbiju ponude za daljnje smanjenje naknada uz plaće – preostaje mu jedino rezanje osnovice plaća. To onda nije samo 800 milijuna kuna manje za plaće nego ove godine, već 1,8 milijardi kuna, zbog očekivanih prekoračenja. Da bi službenici lakše podnijeli smanjenje svoje osnovice dva do tri posto, dužnosničke bi plaće bile smanjene upola više nego njihove – oko pet posto.

Sve odlazi na kamate

Prvi prijedlog proračuna za iduću, zajedno s detaljima tehničkog rebalansa za ovu godinu, trebao bi biti predstavljen sredinom studenoga. Linić se u smjernicama obvezao da će proračun za iduću godinu biti približno tri milijarde kuna veći od ovogodišnjeg, a taj će plus, dobiven uglavnom na inflaciji i rastu cijena jer se povećanje BDP-a ne očekuje, pojesti povećani izdaci za kamate i troškovi koje zemlji donosi ulazak u Europsku uniju. K tome, Hrvatska je dužna smanjivati javnu potrošnju za jedan posto BDP-a godišnje, što je golem napor u vrijeme kad ekonomija pada. Ove su godine proračun popunili veći porezi i bolja naplata, a iduće se očekivao veći prihod od investicija i oporavka.

>>Novi porez na imovinu bit će i pet puta veći nego sadašnja davanja

Komentara 106

Avatar comparator
comparator
13:03 07.11.2012.

Ako neko neće pristati smanjenje prava daj mu otkaz jer to nije dio ugovora. Naravno Linić bi htio ostati pošten i heben jer su to njegovi glasaći koji mu odgajaju mlade maljčike komunistički nastrojene invalide koji če uredno voljeti partiju. Uzajamna ljubav košta pa mi ga onda nije žao ali mi je žao one radne snage kod privatnih poduzetnika koji nisu u toj situaciji i nemogu ucjenjivati poslodavca.

GU
Gustavo
13:08 07.11.2012.

Srezat plače u državnim službama 5-10 posto i riješen problem, ionako ništa ne rade, a plaće im vrhunske i zaposlile se cijele familije i partijski kadrovi.

ĐB
đuka_begović
08:53 08.11.2012.

pa nema ovdje nekog čuđenja.........oni su stihijski osvojili vlast......KAKAV PLAN?? ............tek sada i na godinu će se vidjeti kolika je bila obmana SDP-a o tome da ima bilo kakav plan..............................i zbog toga ih treba kazniti......kao i one lopine iz HDZ-a, ista stvar. Sve na Goli otok.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije