Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zbog poticanja na mržnju

Liječnička komora podnijela kaznenu prijavu protiv Lauca i Bakića

Lauc i Bakić
Foto: PIXSELL
1/2
20.01.2023.
u 13:55

Profesor Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu Gordan Lauc i poduzetnik Nenad Bakić su u javnim istupima tijekom pandemije kontinuirano iznosili netočne tvrdnje koje su omalovažavale opasnost od koronavirusa (SARS-CoV-2) i dovodile u pitanje potrebu visoke razine cijepljenosti, stoji u priopćenju, stoji u priopćenju HLK-a

Hrvatska liječnička komora je u četvrtak 19. siječnja 2023. podnijela kaznenu prijavu protiv Gordana Lauca, Nenada Bakića i nepoznatih urednika dvije web stranice zbog javnog poticanja na mržnju prema liječnicima i znanstvenicima koji su svojim djelovanjem i javnim govorom nastojali umanjiti smrtnost građana od COVID-19, stoji u priopćenju Liječničke komore.

Profesor Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu Gordan Lauc i poduzetnik Nenad Bakić su u javnim istupima tijekom pandemije kontinuirano iznosili netočne tvrdnje koje su omalovažavale opasnost od koronavirusa (SARS-CoV-2) i dovodile u pitanje potrebu visoke razine cijepljenosti, stoji u priopćenju.

"Nestručno javno tumačenje medicinskih problema i nepoštovanje znanstveno dokazanih činjenica, što su Lauc i Bakić, koji nisu liječnici, uporno činili, zbunjivalo je građane i rušilo njihovo povjerenje u liječnike, zdravstvo i znanost. Tako su Lauc i Bakić dodatno pridonijeli nedovoljnoj cijepljenosti te otežavali pravovremeno provođenje epidemioloških mjera. HLK javno djelovanje Lauca i Bakića, koje je bilo štetno po zdravlje građana i otežavalo borbu s pandemijom, smatra društveno neodgovornim, neetičnim i sramotnim. U pandemiji je preminulo više od 17.700 naših sugrađana, cijeli jedan grad veličine Samobora ili Đakova. Prema stopi smrtnosti na milijun stanovnika, Hrvatska je na tragičnom trećem mjestu u Europskoj uniji, poslije Bugarske i Mađarske. Početkom siječnja 2023. Lauc je u objavi na Facebooku, koju su prenijeli mediji, usporedio epidemiološke mjere u borbi protiv pandemije s nacističkim koncentracijskim logorima i holokaustom.

Lauc je liječnike, koji su u pandemiji spašavali zdravlje i živote građana, usporedio s nacistima te je pozvao na kažnjavanje „onih koji su sve to organizirali i poticali“. U istoj objavi Lauc spominje i web stranice kojima je cilj ocrnjivanje liječnika i znanstvenika. Ova Laucova objava predstavlja javno poticanje na mržnju, a istovremeno teško zloupotrebljava tragediju holokausta i pokazuje nepoštovanje prema žrtvama tog pogroma. Na dvije web stranice, koje je prema navodu Lauca pokrenuo Nenad Bakić, objavljena su imena, fotografije, životopisi i izjave liječnika i znanstvenika čiji su javni nastupi u protekle dvije godine imali za cilj zaštitu zdravlja građana, smanjenje smrtnosti od koronavirusa i očuvanje dostupnosti bolnica pacijentima. Bakić je ove liječnike i znanstvenike označio kao „širitelje infodemije i straha“ te pokušava usmjeriti bijes antivaksera na njih. Lauc i Bakić već više od dvije godine populistički skupljaju antivakserske lajkove i potiču kod građana strahove od cijepljenja.

Njihovi javni istupi pokreću hajku na liječnike i znanstvenike te potiču antivaksere da ih vrijeđaju i da im prijete. Krajnji cilj Lauca i Bakića je zastrašiti znanstvenike kako ne bi više javno istupali. Tako se stvara društvo nasilja, pa su posljedice ove hajke mnogobrojne objave na Facebooku i u komentarima na medijskim portalima koje sadrže teške uvrede i prijetnje nasiljem liječnicima i znanstvenicima. Niz liječnika, članova Komore, dobilo je izravne prijetnje nasiljem u mailu ili na Messengeru, kao posljedicu aktivnosti Lauca i Bakića. Hrvatska liječnička komora kao najveća liječnička organizacija u Hrvatskoj ima društvenu odgovornost javno istupati i ima zadaću štititi svoje članove. Javno djelovanje Lauca i Bakića koji su pokrenuli hajku na istaknute liječnike i znanstvenike HLK smatra vrlo opasnim po hrvatsko društvo.

Takvo poticanje bijesa i mržnje može rezultirati ne samo verbalnim, već i stvarnim nasiljem protiv liječnika. Zato je Hrvatska liječnička komora, zbog osnovane sumnje na kazneno djelo javnog poticanja na mržnju, protiv ove dvojice podnijela kaznenu prijavu. HLK poziva Farmaceutsko-biokemijski fakultet da se kao državna obrazovna i znanstvena institucija očituje o javnom djelovanju njihovog zaposlenika, profesora Gordana Lauca, koje ugrožava sigurnost liječnika i ruši povjerenje građana u znanost i medicinu. HLK smatra nužnim da sve zdravstvene ustanove u kojima rade liječnici koji su izloženi ovoj hajci javno istupe s osudom govora mržnje prema njihovim zaposlenicima. Komora također poziva nadležne državne institucije da vrlo ozbiljno razmotre prijave brojnih liječnika izloženih prijetnjama, kao posljedice ovog linča. Šutnja institucija nije i ne može biti odgovor na poticanje na nasilje i mržnju!", poručuju iz Liječničke komore.

Komentara 27

KE
keckin37
14:09 20.01.2023.

Upravo je obrnuto.

DU
Deleted user
15:05 20.01.2023.

Zar Hrvati nemaju pravo znati što objavljuju znanstvenici i stručni časopisi u svijetu? Zar mi nije bolje informirati se iz stručnih časopisa koje ova dva gospodina objavljuju nego čitati neke teoretičare zavjere di ne znam što je točno ili nije? Isti ti znanstvenici koji su bili jako javni su objavljivali ovako: Dragan Primorac objavi istraživanje objavljeno u stručnom časopisu da su preboljeli zaštićeni toliko i toliko mjeseci prateći te iste preboljele, a druga neka vrsta znanstvenika izjavi da prebolijevanje ne štiti ništa. I gdje im je onaj imunitet stada ili krda nestao? Podrška Bakiću i Laucu. A to što netko misli da sam npr. ja maloumna pa bilo tko može upravljati sa mnom zato što nešto piše, to je opet problem podnositelja.

DU
Deleted user
15:01 20.01.2023.

Napad je naj bolja odbrana

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije