Naslovnica Vijesti Hrvatska

Liječnici upozoravaju: Njih 60 posto spremno je povući suglasnost za prekovremeni rad

HLK, Hrvatski liječnički sindikat i Hrvatski liječnički zbor donijeli su 10. rujna zajedničku Rujansku izjavu, kojom su upozorili na neodrživu situaciju u hrvatskom liječništvu i zdravstvenom sustavu.
07. listopada 2019. u 12:03 6 komentara 136 prikaza
Ilustracija
Foto: Marin Tironi/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/7

Istraživanje koje je provela Hrvatska liječnička komora (HLK) pokazalo je da bi 60 posto liječnika u javnom zdravstvenom sustavu sigurno ili vjerojatno povuklo suglasnost za prekovremeni rad kao podršku zahtjevima da se liječnicima omogući da sami pregovaraju o svojim radnim pravima i obavezama.

čekaonica ZAJEDNIČKI APEL Vlada gluha na liječnička upozorenja o raspadanju zdravstvenog sustava

Istraživanje je pokazalo i da je 86 posto liječnika vjerojatno ili sigurno spremno sudjelovati u javnim prosvjedima za ostvarenje njihovih zahtjeva, priopćila je je Komora u ponedjeljak.

Anketa je poslana na adrese 8.640 liječnika, a ispunilo ju je 3.185 liječnika, članova HLK-a. Istraživanje je provedeno u rujnu kako bi se mogli analizirati stavovi liječnika o problemu protuzakonitog prekovremenog rada, odnosno o radu dužem od 48 sati tjedno.

85 posto anketiranih liječnika kazalo je da radi u ustanovi u kojoj se dežura, a čak 67 posto liječnika uobičajeno radi prekovremeno.

lijekovi Pijemo ih sve više Svaki pacijent ima 18 recepata: Na ove bolesti odlazi najviše lijekova

"O nedostatku liječnika jasno govori i podatak iz ankete da je jedna trećina ispitanih u redovno radno vrijeme uvijek raspoređena istovremeno na više od jednog radilišta. Posebno zabrinjavaju odgovori na pitanje o mogućnosti nastavka liječničke karijere u inozemstvu. 14 posto liječnika već sada aktivno traži posao u inozemstvu ili su odlučili otići, a njih čak još 45 posto razmišlja o odlasku. Kada uzmemo u obzir samo liječnike mlađe od 45 godina, onda se postotak onih koji razmišljaju o odlasku penje na 52 posto", navode u Liječničkoj komori. 

HLK, Hrvatski liječnički sindikat i Hrvatski liječnički zbor donijeli su 10. rujna zajedničku Rujansku izjavu, kojom su upozorili na neodrživu situaciju u hrvatskom liječništvu i zdravstvenom sustavu.

Mirni prosvjed djelatnika u zdravstvu "5 do 12" ispred Opće bolnice u Dubrovniku podupiru kolege diljem zemlje Dubrovačka bolnica završila na sudu zbog ispomoći doktora iz drugih bolnica

Čelnici liječničkih udruga istaknuli su tada kako je vrijeme nečinjenja u zdravstvu isteklo te su zatražili da žurno i bez odgode započne proces izrade i donošenja Zakona o plaćama liječnika.

Uputili su i zamolbu za žurni sastanak s predsjednikom Vlade na tu temu, no ističu kako već dvadeset dana izostaje ikakav odgovor iz Ureda premijera.

VIDEO Prosvjed medicinskih sestara i tehničara

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • dam63:

    Jaka stvar. Bar sad profesionalni bolesnici nece moci svaki dan sjediti u ambulantama , klinikama i po pretragama pa mozda netkp potrebit dodje prije na red.

  • IvoDivo:

    Ne mogu jadnici jer se moraju odmarati da bi mogli raditi privatno. Jedini lijek za naše zdravstvo je privatizacija i konkurencija, jer polovica ih ne radi ništa.

  • dvorskaluda:

    Vlada je gluha, jer u konačnici, svi iz Vlade, Sabora, oni sa saborskim mirovinama, mogu si platiti medicinske usluge u privatnim klinikama. Za nas koji doprinosima i porezima financiramo i njih i zdravstvo - nikoga baš i ne boli briga. ... prikaži još!. Nered u zdravstvu postoji od preopterećenosti do manjka osoblja, i već je dosta ispraznih obećanja i promašenih pokušaja političara.