Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zbog prilazne ceste stopira se 30 novih radnih mjesta

Odljev stanovništva poprimio je dramatične razmjere, a nerazumijevanje lokalnih vlasti blokira ionako rijetka radna mjesta
28. studenoga 2017. u 07:12 2 komentara 1631 prikaza
Slavonski Brod: Sporni dio proširenja državne ceste D 423 u Osječkoj ulici
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Dok se Hrvatska suočava s velikim odljevom stanovništva, posebice iz Slavonije, i dok je Slavonija gospodarski praktički opustošena, priča iz Slavonskog Broda zorno opisuje kako lokalne vlasti tretiraju investitore. Mediji su objavili vijest da je slavonskobrodska gradska uprava kazneno prijavila investitora Ivana Rimca čija tvrtka RIMC ima ugovor s Lidlom o izgradnji njihova trgovačkog centra u Osječkoj ulici u Slavonskom Brodu.

Đuro Đaković Uplaćeno 6,56 mil. kn Đuro Đaković obustavio postupak dokapitalizacije

Uloženo 50 milijuna kuna

Riječ je o investiciji od 50 milijuna kuna, a u Lidlovu centru zaposlit će se 30 radnika. Rimca u prijavi optužuju da je na nezakonit način htio ishoditi uporabnu dozvolu za sagrađeni Lidlov centar te da su pritiske na gradsku upravu oko te dozvole radili i ministar graditeljstva Štromar, državni tajnik iz tog ministarstva, savjetnik predsjednice Mate Granić...

No što je u pozadini priče? Upravo se investitor Rimac, koji je posao izgradnje Lidla povjerio SB projektu te Presoflexu iz Požege, preko svojeg odvjetnika Veljka Miljevića pisanim putem početkom studenog obratio Uredu predsjednice RH, Uredu premijera te Ministarstvu graditeljstva kako bi kao investitor upozorio da slavonskobrodska uprava manipulira izdavanjem uporabne dozvole zbog čega on trpi financijsku štetu. Dakle, Rimac kao investitor traži zaštitu državnih institucija, da bi gradska uprava potom sve optužila da na njih rade pritisak.

Slavonski Brod: Sporni dio proširenja državne ceste D 423 u Osječkoj ulici
1 / 9
Slavonski Brod: Sporni dio proširenja državne ceste D 423 u Osječkoj ulici

Tako 7. studenog Miljević piše pritužbu Ministarstvu graditeljstva navodeći da je Povjerenstvo za tehnički pregled 27. listopada dalo mišljenje da se može izdati uporabna dozvola za Lidlov centar. Međutim, 3. studenog predstavnici Grada S. Broda dopunjuju (mijenjaju) svoje mišljenje i Povjerenstvo zaključuje da se uporabna dozvola ne može izdati. Miljević piše da su to učinili pod utjecajem teksta objavljenog nakon 27. listopada na lokalnom portalu u kojem se Rimca optužuje da je bez građevinske dozvole proširio državnu cestu u Osječkoj ulici zbog priključka na Lidl. Pritom Hrvatske ceste, ispostava S. Brod, nemaju nikakvu pritužbu zbog državne ceste, a Miljević navodi da je HC investitoru još u srpnju izdao akt kojim se regulira proširenje DC 423. Na temelju te prijave Ministarstvo graditeljstva pokreće nadzor i suočava se s ne baš svakidašnjom situacijom. U svojem odgovoru tvrdi da im ga, kad su zatražili spis na uvid, Grad S. Brod nije dostavio, štoviše “službenica koja duži spis uporabne dozvole rekla je da po nalogu pročelnika ne može dostaviti spis na uvid Ministarstvu, ali da Ministarstvo može napraviti uvid u prostorijama Upravnog odjela”.

Zgroženi i u Vladi

– Čega se Grad S. Brod i pročelnik boje ako su rješenja i postupanja temeljena na zakonu? Ako je prvostupanjsko tijelo (gradska uprava nap. a.) radilo protivno zakonu, u cilju omogućavanja pozitivne gospodarske klime i izbjegavanja plaćanja odštete, država je dužna poduzeti sve mjere – zaključili su u Ministarstvu graditeljstva.

Mate Granić, savjetnik predsjednice, u priču se uključio jer je, kako kaže, na diplomatskom ručku dobio pritužbu veleposlanika zbog problema s Lidlom, međutim gradonačelnik S. Broda nije mu se javio na telefon. Ured predsjednice pisao je pak Gradu S. Brodu na temelju Rimčeve pritužbe uz molbu da o poduzetom izvijeste Ured predsjednice. Prema našim informacijama, zbog ponašanja slavonskobrodske ekipe zgroženi su i u Uredu predsjednice i u Vladi.

Pogledajte i galeriju Što će se promijeniti uvođenjem eura:

Slavonski Brod: Sporni dio proširenja državne ceste D 423 u Osječkoj ulici
1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...
Danas turizam manje slavimo, sve češće kritiziramo zaboravljajući što bi bilo kad ga ne bi bilo. CAPPELLI O TURIZMU Dogodine 930 mil. eura investicija, 15 posto više nego lani Ivan Čermak Inicijativa Ekološki aktivisti pozvali Ivana Čermaka da plaća ekološku rentu Brođanima Elvio Florian ulaganja Investicija u Vukovaru neće ugroziti nijedno radno mjesto ili tvrtku u RH

Grad Slavonski Brod: Poslali smo dokumentaciju

Grad Slavonski Brod Večernjem je listu odgovorio da su svu potrebnu dokumentaciju poslali Ministarstvu graditeljstva u skladu s rokovima. No u odgovoru za portal Telegram bili su opširniji. Tvrde da je unatoč činjenici da je Grad S. Brod postupao sukladno zakonu te u najkraćem mogućem roku, Ministarstvo interveniralo neuobičajeno nervozno, neslužbenim pritiscima i prijetnjama, a potom službenim dopisima s inzistiranjem na brzom postupanju. Budući da su postupali sukladno pozitivnim zakonskim propisima i pravilima struke, ni Grad Slavonski Brod ni nadležni pročelnik Damir Klaić ničega se ne boje... (Vedran Balen)

Workers in protective suits take part in the disinfection of Huanan seafood market, where the novel coronavirus is believed to have first surfaced, in Wuhan
GODINU DANA OD PANDEMIJE
Kineski mediji šokirali svijet: COVID-19 nije izbio u Wuhanu, imamo dokaze za to
ZŠEM
ZŠEM
Zbog ovih profesora gotovo svi studenti pronađu posao u prvoj godini dana nakon završetka studija
  • rennes:

    I još nešto treba dodati! Svima su nam puna usta pravne države, poštivanja procedura, zakona, pravila igre! Ali kad su u pitanju privatni investitori, osobito oni strani, onda bi se za njih, u ime danas vrlo popularne dogme "poticanja stranih ... prikaži još! ulaganja", "uklanjanja administrativnih prepreka" i drugih jeftinih floskula koje tako rado ponavljaju političari, kao i novinarski papagaji, trebalo te iste zakone, propise, ... zaobilaziti, pa čak i otvoreno kršiti!? Ovaj i slični napisi u novinama vrlo su proziran i jako slabo prikriven medijski pritisak i udar na institucije i njihovo zakonski utemeljeno postupanje! U toj istoj Njemačkoj, iz koje dolazi LIDL, nikome živom ne bi palo na pamet raditi bilo što bez prethodno ispoštovanih svih zakonskih propisa, ishođenih dozvola i sl.! Isto tako, nitko se ne bi tek tako upuštao u polemiziranje s institucijama! A da se zna, niti imam ikakve veze sa slučajem, niti sam bilo kako interesno vezan uz slučaj, al je ovdje iz aviona vidljivo da se u ime "pozitivne poduzetničke klime" vrlo grubo povlači po blatu institucije jednog grada! Za čije interese, neka svatko sam zaključi!

  • Avatar vlaaha
    vlaaha:

    U Lidlu 30 radnih mjesta, pa u Lidlu u dućanima radi po pet ljudi dok ne "umru" od previše posla, onda se zaposle novi. Da ne spominjem da će se zbog Lidla zatvoriti bar nekoliko malih obiteljskih dućana, da bi ... prikaži još! se neki Švabo mogo dalje bogatiti prodajući uvezenu robu. Ah, kako ste blakonakloni prema "dobričinama" iz Lidla.