Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
punoljetnost

Ličko-senjska županija proslavila 18. rođendan

županija (1)
Foto: Iva Vidović/VLM
1/3
20.05.2011.
u 16:35

Potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva Darko Milinović zbog obveza u Zagrebu prvi put nije nazočio rođendanu županije.

Posjetom spomen-domu dr. Ante Starčevića, odavanjem počasti poginulim braniteljima, svečanom sjednicom Županijske skupštine te večerašnjom županijskom smotrom folklora u Otočcu danas je obilježena punoljetnost Ličko-senjske županije.

Njezin rođendan zapravo se slavi 23. svibnja na dan kada je u Žitniku, malenome mjestu kraj Gospića, prije 188 godina rođen otac domovine Ante Starčević.

Potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva Darko Milinović zbog obveza u Zagrebu prvi put nije nazočio rođendanu županije, no u njegovo ime na županijskoj sjednici okupljenima se obratio njegov tajnik u ministarstvu Dražen Jurković.

– Ne mogu a da se ne prisjetim '93. godine kada smo ovu županiju formirali. Od jedne ratom razrušene, opustošene i devastirane županije, od jedne sredine koja je bila na zadnjem mjestu po BDP-u, mi smo danas došli među prvih pet županija, došli smo kao poželjan partner danas i svim drugim sredinama i županijama u Republici Hrvatskoj – kazao je Jurković.

Uvjeren je da uspjeh županije leži u divnim ljudima koji je vode, u prekrasnim stanovnicima, ali ponajviše zbog kontinuiteta i sloge koja u njoj vlada.

– Postoji kontinuitet dobrih, sposobnih, educiranih ljudi koji znaju što hoće i znaju kako i na koji način voditi ovu županiju – zaključio je tajnik.

Riječ je imao i njegov prezimenjak Milan Jurković, ličko-senjski župan, koji je istaknuo kako je prije 18 godina počela "zajednička vožnja na putu prema izgradnji suvremenog prostora u kojem caruje tradicija u društvu s izazovima vremena u kojem živimo".

Iznio je nekoliko podataka o uspješnosti županije te najavio da se u suradnji sa zagrebačkim Agronomskim fakultetom pokrenuo projekt zaštite ličke janjetine, ali i kako županija planira postati prva po proizvodnji bijele ribe u Hrvatskoj s proizvodnjom od 2000 tona godišnje kalifornijske pastrve u Velebitskom kanalu.

U tijeku je plinofikacija Like, rast njezina turizma, ali i nastavak velikih ulaganja u županiju, među kojima su i projekti za pretpristupne fondove Europske unije.

Na kraju svečane sjednice dodijeljena su mnoga javna priznanja hrabrim ljudima i obrtnicima iz županije, među kojima je i Obiteljski centar iz Senja, Društvo za rekreaciju Sveto brdo Lovinac, emisija Lijepom Našom, vatrogasna društva Lovinac, Velebit, Pazarišta i Udbina, Lika svjetlo, Pekarne Tušak, Udruga malih sirara te javno priznanje Domu zdravlja Otočac.

Komentara 1

AK
akil
22:16 21.05.2011.

Stvarno je lijepo bilo ovih dana u Gospiću,te večeras u Otočcu.Tu se pjevalo,plesalo i slavilo.Smotra folklora,biranje najljepše Ličanke u narodnoj nošnji i puno toga još. Pažljivije oko moglo je primjetiti da u Gospiću nije bio \"Dado\",U Otočcu je dva dana zaredom nedostojao Župan Jurković i svuda samo izaslanici.Upućeniji to sve pravdaju s činjenicom da se kvari veza Milinović-Jurković.,a veza župan-gradonačelnik Barković postaje sve tanja i napetija.Novaca fali na sve strane,a kad bijeda ulazi u dom,ljubav bježi van jer ti dvoje ne može zajedno pod istim krovom.Često je Župan Jurković govorio da se za Liku traži karta više,a izgleda da se traži i pokoji glas birača i pokoja kuna od države više.U tom grmu leži zec!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije