Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti

Licitarsko srce svira dušom tamburaša

Odlučio sam bisernici, braču, bulgariji, čelu i basu dati isti oblik, a razlikuju se samo po veličini, a time i široj lepezi mogućih tonova - kaže majstor Marijan
12. listopada 2002. u 00:00 54 prikaza

Graditelj glazbala, kipar, drvorezbar, majstor i glazbenik Marijan Novak iz Zagreba u svojoj je maloj radionici na gornjogradskom Kaptolu napravio posve nov komplet tamburaških instrumenata u prepoznatljivu obliku licitarskog srca. Prva tri od pet instrumenata bili su izloženi u Požegi u sklopu ovogodišnje manifestacije Zlatne žice tamburice i pobudili su veliko zanimanje tamburaša i glazbenika izvorne hrvatske tamburaške glazbe.

- Težeći prepoznatljivu hrvatskom oblikovanju tambure, odlučio sam napraviti tamburaške instrumente u obliku licitarskog srca. Dosadašnjih pet instrumenata tamburaškog sastava posve se razlikuju jedan od drugoga: bisernica, brač, bulgarija, čelo i bas imaju različita likovna rješenja koja sam odlučio svesti pod isti, prepoznatljiv oblik. Tako svi instrumenti izgledaju isto, a razlikuju se samo po veličini, a time i široj lepezi mogućih tonova. Uz potrebne devijacije oblika te izmjenom dosadašnje konstrukcije dobio sam poboljšan dublji ton na svim instrumentima, a oblik je jedinstven, od bisernice do basa. Sve vrijednosti menzura i gabariti posve su istovjetni dosadašnjima.

O majstoru Marijanu Novaku pisali smo prije dvije godine, kad je izradio novu seriju mandolina. U njegovoj radionici od samo 15-ak kvadrata nastaju nova glazbala koja majstor Novak ponekad zna ukrasiti pravom umjetničkom skulpturom na vratu instrumenta. Izradom novih i boljih glazbala uvijek iznova iznenađuje glazbene poklonike mandoline i tamburice. Njegova posljednja serija mandolinističkih instrumenata pobudila je pozornost javnosti, no majstor Novak u svojoj radionici sprema nova iznenađenja:

- Uskoro ću napraviti nov komplet instrumenata za koje mogu sa sigurnošću tvrditi da će imati mnogo bolji i kvalitetniji zvuk od dosadašnjih instrumenata. Još ne bih želio reći o čemu je riječ, neka to bude iznenađenje!

Poznavajući majstora Novaka i njegove dosadašnje radove, sigurni smo da će neki novi komplet instrumenata opet pobuditi oduševljenje poznavatelja dobre tamburaške i mandolinističke glazbe.

Duško Tadić

više

Kome prenijeti višestoljetno bogatstvo

Većina glazbenika tamburaških instrumenata, koji su mogli vidjeti i iskušati najnovije instrumente majstora Novaka, oduševljena je njegovom idejom i posebno kvalitetom zvuka novih instrumenata. Na žalost, majstor Marijan Novak nema komu prenijeti svoje bogato, višedesetljetno iskustvo u gradnji i izradi žičanih glazbala, pogotovu mandoline, gitare i tamburice. Iako je svojedobno iz Europe dobio ponudu da u Zagrebu školuje nekoliko studenata mediteranskih zemalja za izradu žičanih glazbala, majstor Novak nije dobio potporu društva za realizaciju takva programa. A o školovanju naših studenata i novih majstora da i ne govorimo. Tako će odlaskom majstora Marijana Novaka u mirovinu u zaborav pasti još jedan stari zanat, a izvorni hrvatski instrumenti poput tamburaških nabavljat će se u inozemstvu.

HP+ pisači
Revolucionarno
Svijet bruji o tehnološkom čudu iz HP-a: 'Ovaj printer radi umjesto vas, a još čuva i okoliš'
INA Klub volontera
Volontiranje u Hrvatskoj
Filmska priča volontera iz domaće kompanije: 'U 10 godina smo prošli smijeh i suze'