Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Lesar kazneno prijavio Milanovića zbog nesavjesnog rada

Ozbiljan sam čovjek, bar vjerujem da sam ozbiljan čovjek. Mogu razgovarati s ozbiljnim ljudima – rekao je Milanović o kaznenoj prijavi
14. prosinca 2012. u 12:59 95 komentara 5 prikaza
lesar
Foto: Patrik Macek/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar u četvrtak je Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu podnio kaznenu prijavu protiv predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića zbog nepoštovanja Zakona o upravljanju državnom imovinom i osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela iz članka 339. Kaznenog zakona – nesavjesnog rada u službi. Kaznenu je prijavu podnio jer ga na to, tvrdi, obvezuje prisega koju je na početku mandata dao, a koja ga obavezuje da svoj posao u Saboru radi savjesno, odgovorno, da poštuje Ustav i zakone RH.

– Još od osmog mjeseca kada se prvi put javno vidjelo da je Vlada počela raspolagati državnom imovinom mimo Zakona o upravljanju državnom imovinom bez usvojene Strategije koju može usvojiti samo Sabor, u Saboru smo u nekoliko navrata taj problem probali riješiti kroz zastupnička pitanja, a na aktualnom prijepodnevu u rujnu premijer Milanović, nažalost, dao je odgovor iz kojeg se dalo naslutiti da će oni kao Vlada nastaviti rasprodaju državne imovine bez rasprave u Saboru – objašnjava Lesar te dodaje da su laburisti nakon toga podnijeli i formalni dokument rasprave u Saboru, Vlada se pisano na njih očitovala i također nije preuzela obvezu dolaska sa Strategijom pred Sabor.

– Smatramo da je za svako daljnje raspolaganje državnom imovinom, a posebice zbog toga što se na popisu nalaze 63 poduzeća i 97 ustanova kao pravne osobe, a pod državnom imovinom su, naravno, i zemlje, šuma i vode, jedini način zaštite interesa građana i RH bila je kaznena prijava jer smatramo da su premijer Milanović, ali i ostali članovi Vlade koji su sudjelovali u tim odlukama prekršili članak 339. Kaznenog zakona, kršenje zakona – nesavjesni rad u službi, neizvršavanje nadzora i nepoduzimanja mjera za zakonito postupanje – nastavlja Lesar. Sada, kaže, čeka odgovor nadležnog DORH-a.

– Želim vjerovati da će postupati promptno kao u svakom takvom slučaju kada je u pitanju zaštita državne imovine – zaključuje predsjednik Hrvatskih laburista.

>> Lesar: Podnijet ću kaznenu prijavu protiv premijera Milanovića

 

Premijer Zoran Milanović je u Bruxellesu

Premijer Zoran Milanović je u Bruxellesu a na pitanje našeg novinara nije želio komentirati kaznenu prijavu koju je protiv njega podnio šef laburista.

Možete li komentirati vijest da je Lesar protiv vas podnio kaznenu prijavu?

– Ne. Ozbiljan sam čovjek, bar vjerujem da sam ozbiljan čovjek. Mogu razgovarati s ozbiljnim ljudima – rekao je Milanović. (tk/VLM)

SUZANA KAČIĆ BARTULOVIĆ
Skandal u splitskoj školi: SDP-ovka pozirala s pištoljem, roditelji zgroženi, reagirao i Fuchs
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
  • ENTUZIJASTA:

    Mnoge Vlade su nas izdale pa tako i ova nastavlja tu tradiciju! Slažem se da je pravo pitanje mora li pri tome poštivati zapisanu proceduru ili smo već zašli duboko u autokraciju klike. Kazneni progon ima osnovu i baš me ... prikaži još! zanima hoće li itko mrdnuti prstom?

  • 55:

    Ozbiljan sam covjek. Svasta. Ko o cemu gladan o kruhu ili. Ko o cemu ku.va o postenju. Tako i drug Muljanovic, OZBILJAN.

  • Gustavo:

    Ode nam i drugi premijer u pržun.