Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opasno testiranje Sjeverne Koreje

Pogledajte kako legendarna TV voditeljica s ponosom objavljuje vijest o najvećem nuklearnom pokusu

sjeverna koreja pokus
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
Autori: Vecernji.hr, Hina
09.09.2016.
u 09:38

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da će bilo kakve provokativne akcije Sjeverne Koreje imati 'ozbiljne posljedice'

Sjeverna Koreja je potvrdila da je provela svoj peti nuklearni pokus a njezini mediji su objavili da je bio uspješan, prenosi Yonhap. Potvrda je uslijedila nekoliko sati nakon što je zabilježena seizmička aktivnost u području u kojemu ta izolirana komunistička zemlja obavlja testiranja nuklearnog oružja.

Uz smiješak, legendarna voditeljica koja je svima dobro poznata, Ri Chun-hee, najavila je peti nuklearni pokus Sjeverne Koreje.

" Naši znanstvenici i nuklearni stručnjaci testirali su najrazvijeniju nuklearnu bojevu glavu. Potvrđeno je da nije zabilježeno curenje radioaktivne materije, a nije zabilježen niti negativan utjecaj na okoliš", rekla je ponosno u svojoj objavi na državnoj televiziji.

Državni mediji tvrde i da je oružje moguće montirati na balističke rakete.

Američke, europske i kineske seizmološke službe potvrdile su da se podrhtavanje tla dogodilo u 3 sata po GMT-u na razini površine zemlje. Kineski centar za potrese objavio je da se sumnja da je podrhtavanje tla izazvala eksplozija. Agencija Yonhap je javila da seizmički događaj magnitude 5,3 sugerira da je eksplodirala nuklearna bomba od 10 kilotona, što bi bila najsnažnija nuklearna bomba koju je Sjeverna Koreja ikad proizvela.

Snažna eksplozija

Jeffrey Lewis iz kalifornijskog Instituta uza međunarodna studije Middlebury rekao je da seizmički podaci sugeriraju eksploziju od 20 do 30 kilotona, što bi bila snažnija bomba od one bačene na Hirošimu na kraju Drugog svjetskog rata. "To je najsnažniji pokus Sjeverne Koreje dosad, 20-30 kt, najmanje. Ovo nije sretan dan. Važno je da im je ovo već peti pokus, pa sada imaju dosta iskustva s nuklearnim pokusima. Oni više nisu zaostala zemlja", rekao je Lewis.

Svijet je oštro osudio nuklearni pokus Sjeverne Koreje i pozvao je Pjongajng da prestane s provokacijama upozorivši da ih neće tolerirati, javljaju svjetske novinske agencije.

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da će bilo kakve provokativne akcije Sjeverne Koreje imati "ozbiljne posljedice" nakon što je Pjongjang potvrdio da je proveo svoj peti nuklearni pokus.

Komentara 8

NA
navijeke
13:08 09.09.2016.

Prisjetimo li se tko vlada Sjevernom Koreom, naslov je tužan. Da "legendarna tv voditeljica" nije 'ponosna' i 'oduševljena' nuklearnim pokusom koji će njenoj zemlji donijeti još oštrije sankcije i još više gladi, u najboljem slučaju završila bi na doživotnom "preodgoju" u nekom od Kil Ilovih logora, a u najgorem pod ledinom, zajedno s dobrim dijelom obitelji. Na njenom mjestu i ja bih bio "ponosan i oduševljen", ma što o tome privatno mislio.

Avatar Proleter
Proleter
10:58 09.09.2016.

Svi mogu bacat atomske bombe osim Sjeverne Koreje, Irana, Sirije, a neki bi tom popisu dodali i Rusiju, Kinu, Indiju... Na kraju bi ostale samo SAD. I Izrael naravno.

NN
nitko_nema_što_Klobuk_imade...
13:34 09.09.2016.

Malo me podsjeća na Milanku...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije