Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijenosno vozilo

Lansiran \"E. Amaldi\", najveći europski svemirski teretnjak

Vera Čudina
Foto: Boris Ščitar
1/2
23.03.2012.
u 10:46

S težinom od 20 tona, ATV je najveći brod koji se koristi za servisiranje ISS-a nakon što je SAD prekinuo s lansiranjem shuttleova

Europski svemirski teretnjak ATV 3 lansiran je iz svemirske luke Kourou u Francuskoj Gvajani. Robotizirani tegljač na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) dostavit će nove zalihe hrane, vode, zraka i goriva. Uz zalihe na tegljaču se nalaze, javlja BBC, i rezervni dijelovi za svemirsku postaju.

ATV 3 zajedno sa svojim raketnim nosačem Ariane 5 lansiran je u 5.34 sati, a let do orbite trajao je 63 minute. S težinom od 20 tona ATV je najveći brod koji se koristi za servisiranje ISS-a nakon što je SAD prekinuo s lansiranjem shuttleova.

Ariane je Automatizirano prijenosno vozilo (ATV) ostavila na visini od 260-ak kilometara, a teretnjak će se korištenjem vlastitih potisnika popeti za još 130 kilometara kako bi kroz nekoliko dana stigao do ISS-a.

– Ovo je početak dugog putovanja na kojem nas čeka još mnogo kritičnih trenutaka među kojima se posebno ističe "sastanak" s ISS-om koji će se dogoditi u noći s 28. na 29. ožujak – kazao je generalni direktor Europske svemirske agencije (ESA) Jean-Jacques Dordain.

Ovaj ATV treći je svoje vrste koji je ESA poslala prem ISS-u, a nazvan je "Edoardo Amaldi" u čast talijanskog fizičara iz 20. stoljeća koji je kao jedan od otkrivača sporih neutrona omogućio korištenje nuklearne energije. Dva prijašnja ATV-a lansirana su 2008. i 2011. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije