Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gastroznalci nisu u dvojbi:

Kvarnerski je škamp najbolji na svijetu

Primorsko-goranska županija
Foto: Thinkstock
1/7
23.03.2018.
u 12:10

Za slavu bogate i raznolike primorske kuhinje zaslužni su i vrbnička žlahtina, rapska torta...

Sve ono što turiste privlači na Kvarner od 19. stoljeća, kada je u goste dolazilo austrougarsko plemstvo, mami ih i danas. Raznoliki krajolik, ugodna, miomirisna klima, terapijski učinci morske vode i bogatstvo zelenog zaleđa, danas su nadograđeni bogatom gastroponudom. Štoviše, posljednjih godina, hvale se i u restoranima i Turističkoj zajednici Kvarnera, odlična i jedinstvena gastronomska ponuda mnogima je glavni razlog dolaska na Kvarner.

A što je to toliko jedinstveno na kvarnerskim stolovima? Prvenstveno, slavni kvarnerski škamp, najveći i najfiniji na svijetu, kako domaćini vole istaknuti.

Uz pjenušac ili proseko

Poseban jer živi u plitkom moru, s puno izvora slatke vode, kvarnerski škamp ima tanji oklop i posebno je slastan i mekan. Kvarnerski škamp danas je pravi brend, a na meniju je svih restorana tijekom čitave godine.

Slično kao i druga gastrozvijezda kvarnerske kuhinje, rapska torta, koju se već stoljećima proizvodi od istih sastojaka; badema, limuna, šećera, jaja i maraskina.

Toliko jednostavni sastojci za veliki užitak! No, po originalnom postupku, torta se, da bi bila prhka, priprema danima. Originalni recept za tortu koja je prvi put poslužena u 12. stoljeću papi koji je došao blagosloviti katedralu Uznesenja Marijina na otoku Rabu, sačuvale su rapske časne sestre i benediktinke koje tortu, po originalnom receptu, proizvode i danas i prodaju kao suvenir. Znalci kažu da se u toj slastici najbolje uživa uz čašicu pjenušca ili proseka. Okusi se tada, kažu, savršeno sljubljuju.

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Nezaobilazan specijalitet kvarnerske kuhinje je i posebna tjestenina – šurlice. No, ono po čemu svatko tko se razumije u kvalitetno vino cijeni taj kraj je vrhunska vrbnička žlahtina, jedinstveno bijelo vino dobiveno od istoimene sorte bijeloga grožđa krčkog i vinodolskog gorja, nazvano po gradiću Vrbniku gdje se ova žlahtina tijekom godine sunča na trsovima u brojnim vinogradima.

Restorani Dog Friendly

Kvarner se danas može pohvaliti time da je regija s najvećom koncentracijom vrhunskih restorana na međusobno maloj udaljenosti. Gastronomija je definitivno postala jedan od zaštitnih znakova Kvarnera. Riječ je o kuhinji koja je tijekom povijesti bila na udaru raznih utjecaja; od talijanske, austrijske, ponešto mađarske do francuske kuhinje, a s druge strane je tu bila i svakidašnja “sirotinjska” kuhinja koju su pripremali ribari, težaci i njihove obitelji. Kvarnerski su restorani jedinstvenost svoje kuhinje prepoznali među prvima u Hrvatskoj, pa su još sredinom devedesetih godina među prvima definirali svoju suvremenu gourmet scenu.

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Michelinove zvjezdice na Kvarneru još nema, ali mnogi renomirani europski gastrovodiči i publikacije prepoznali su kvalitetu tamošnje kuhinje i redovito je hvale.

Turistička je zajednica Kvarnera prije šest godina kreirala je i brendove Kvarner Gourmet i Kvarner Food kako bi objedinili restorane i konobe s vrhunskim jelima, te olakšali gostima snalaženje.

U tiskanom katalogu, ali i putem mobilne aplikacije, može se prelistati bogat sadržaj o 67 vrhunskih restorana s inovativnom kuhinjom u sklopu brenda Kvarner Gourmet, te Kvarner Food koji se odnosi na konobe i manje lokale s ukusnim delicijama.

Katalog donosi popis restorana i konoba, njihovo radno vrijeme, lokacije, oznaku koliko dugo radi u godini, kakav je meni, što su preporučena jela s receptima nekih od njih, a tu su i oznake Dog Friendly za objekte u kojima su psi dobrodošli.

Na Kvarneru je svaki tjedan bogat gastrodogađanjima. Samo u travnju, recimo, Rijeka će biti domaćin Tjednu šparoga, vinari će imati susret u Kastvu, u Lokvama će se održati Žabarska noć, u Lovranu Festival Šparuga, u Opatiji Festival kave, u Mošćeničkoj Dragi Gastro dani, a Rijeka će ugostiti i eno-gastrofestival Wine Ri 2018. Dvotjedna Fešta lošinjske kuhinje protegnut će se, pak, i kroz prvu polovicu svibnja.

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

11% alkohola sadrži vrbnička žlahtina, kvalitetno suho bijelo vino koje se proizvodi od autohtone sorte žlahtina bijela. Vrbnička žlahtina najbolje prija uz ovčji sir, sve ribe i morske specijalitete te jela od bijelog mesa.

Tržnica užitak za sva osjetila
Dobro opskrbljena riječka tržnica užitak je uistinu za sva osjetila. Šarm kupnje ribe, povrća, začina... u vrevi kakve ima samo na tržnicama prepoznali su i u Michelinu. Svjetski vodič preporučio je posjet riječkoj tržnici.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije