Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pušten nakon godinu dana

Kurd Oral vraća se u Švicarsku, gdje ima politički azil

Nurettin Oral
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/4
25.07.2018.
u 15:27

Uhićen je po turskoj tjeralici lani u srpnju na graničnom prijelazu Bajakovo, dok je išao na svadbu prijatelju u Makedoniju.

Kurd Nurettin Oral pušten je u srijedu oko 14 sati iz zatvora u Osijeku, gdje je bio u ekstradicijskom pritvoru ravno godinu dana. Odvezen je u švicarsku ambasadu u Zagrebu te će biti upućen u Švicarsku, u kojoj on i njegova obitelj već 13 godina imaju politički azil. Uhićen je po turskoj tjeralici lani u srpnju na graničnom prijelazu Bajakovo, dok je išao na svadbu prijatelju u Makedoniju.

Turska Orala traži zbog navodnog kaznenog djela “povrede nacionalnog jedinstva i teritorijalnog integriteta” iz turskog kaznenog i antiterorističkog zakona.

Tereti ga se kao člana “terorističke organizacije Kurdistanska demokratska partija” zbog aktivnosti u Iraku 1999. koje su, navodi se, rezultirale smrću 10 i ranjavanjem 16 osoba.

Oral je, pak, u ustavnoj tužbi naveo da bi izručenje Turskoj predstavljalo kršenje niza međunarodnih ugovora kojih je Hrvatska potpisnica, a tvrdi da u Turskoj ne može računati na pošteno suđenje.

Po riječima njegove odvjetnice, Ustavni je sud proteklog tjedna odbio izručenje Turskoj, a Županijski sud u Osijeku u srijedu (danas) je donio odluku o puštanju iz osječkog zatvora.

- Prije više od tjedan dana Ustavni sud donio je odluku kojom jasno zabranjuje izručenje kurdskog izbjeglice Nurettina Orala Turskoj. Danas je nadležni sud odlučio pustiti g. Orala na slobodu, nakon što je primio službenu potvrdu INTERPOLA da je tjeralica protiv g. Orala brisana. Ovo nije prvi put da su ljudi sa statusom izbjeglice u Hrvatskoj zatvoreni zbog politički motiviranih tjeralica. Sudstvo u Hrvatskoj je u više slučajeva vrlo brzo nakon utvrđivanja zlouporabe puštalo ljude na slobodu, no u ovom slučaju stvarno se pretjeralo. Stoga je pitanje tko će sada odgovarati za godinu dana koju čovjek nepravedno i nezakonito proveo u zatvoru? - reagirali su priopćenjem iz Centra za mirovne studije.

Ključne riječi

Komentara 5

PU
Pukovnik
15:50 25.07.2018.

A gdje ide Kurdkinja Anal?

Avatar sindarela
sindarela
15:24 25.07.2018.

Konačno bilo je i vrijeme i sramota držati čovjeka u zatvoru jer ga traži Erdoganova diktatorska vlast

SA
sanplavuj
16:04 25.07.2018.

konačno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije