Naslovnica Vijesti Hrvatska

Krovna tvrtka holdinga Nikice Valentića pred stečajem s 23,3 milijuna kuna blokade

Trgovački sud u Zagrebu donio je rješenje kojim je Iva Pinjuh Stjepović imenovana privremenom stečajnom upraviteljicom Nive d.d., tvrtke čiji je gubitak 2016. iznosio čak 26,1 milijun kuna
11. veljače 2019. u 11:44 3 komentara 504 prikaza
Nikica Valentić
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Trgovački sud u Zagrebu donio je rješenje kojim se imenuje privremeni stečajni upravitelj Nive d.d., krovne tvrtke holdinga bivšeg premijera Nikice Valentića, koji bi trebao utvrditi imovinu te tvrtke koja je krajem siječnja bila u blokadi više od 700 dana i s iznosom blokade većim od 23,3 milijuna kuna.

Nikica Valentić Nisu otkrili cijenu Prodan dio nekretnina propale tvrtke bivšeg premijera Nikice Valentića

Sudsko rješenje uslijedilo je nakon prošlotjednog ročišta o izjašnjavanju o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka na kojem se nije pojavio predstavnik Nive d.d. te je za privremenu stečajnu upraviteljicu imenovana Iva Pinjuh Stjepović koja bi trebala utvrditi imovinu tog dužnika te ispitati mogu li se imovinom te tvrtke uopće namiriti troškovi stečajnog postupka. 

Tvrtka Niva d.d., registrirana kao dioničko društvo za upravljanje holding društvima, osnovana je 1995. sa sjedištem u zagrebačkoj Gradišćanskoj ulici, a temeljni kapital joj je bio 120.000 kuna. Prema računu dobiti i gubitka za 2017. predanih Financijskoj agenciji (Fini) ta je tvrtka krajem te godine imala više od 3,5 milijuna kuna gubitka, a na kraju 2016. gubitak je iznosio čak 26,1 milijun kuna.

Dražen Bošnjaković Od 1. siječnja Izmjene zakona o osobnom stečaju: Bankrote će voditi bez kvalifikacija

Ovisna društva o Nivi d.d. su, između ostalih, Niva inžinjering, Črnomerec centar i Niva nekretnine od kojih je većina u stečaju ili je za njih predloženo pokretanje stečajnog postupka.

Tako je, primjerice, za sedamdesetak nekretnina tvrtke Niva inžinjering u Zagrebu, Zaprešiću i Metkoviću pokrenuta prodaja na javnim dražbama kako bi se namirili vjerovnici čije su tražbine u rujnu 2017. bile utvrđene u iznosu većem od 130 milijuna kuna.

3.maj RIJEKA Trgovački sud zaprimio prijedlog Fine za pokretanje stečaja 3. maja

Bivši hrvatski premijer Nikica Valentić bio je direktor i predsjednik uprave Nive d.d.od 1997. do 2011., a krajem 2015. postao je član i predsjednik Nadzornog odbora.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • antonelić:

    samo pohvalno o nikici valentiću , najsposobnijem premijeru od hrske samostalnosti ... još u socijalizmu je varao građane ( afera zelengrad ) a vrijednost njegovih vizija kao premijera vidimo danas ... uspjeli smo se pozicionirati ispod bugarske , ali još ... prikaži još! uvijek iznad albanije .... bravo hrvatska , bravo hadeze na čelu sa vječnim vranjom i počasnim čaćom !!!

  • franjo:

    Novac u Švicarskoj je spremljen . Koji stečaj ? Cirkus!

  • Manu@:

    Jedan od simbola hadezeove privatizacije 90-ih. Zgrtao je bogatstvo sebi i Todoriću istovremeno dok je tadašnjem naraštaju studenata htio uvesti ekonomske cijene prehrane i smještaja. To što je u bankrotu ne znači da će ostati bez imovine. Jer kad su ... prikaži još! hadezeovci u pitanju, institucije imaju posebne kriterije.