Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uoči održavanja

Krizni Eko Stožer Marišćina pismom podržao prosvjed u Resniku

mariščina,prosvjed
Goran Stanzl/PIXSELL
08.11.2013.
u 13:18

Poštovani članovi Udruge UZOR! Upućujemo iskrenu podršku Vašim naporima u borbi protiv organiziranog pokreta narušavanja okoliša i zdravlja ljudi, istaknuto je u pismu

Uoči nedjeljnog prosvjeda "Zdravlje nema cijenu" u Resniku udruga Krizni Eko Stožer Marišćina – Eko Kvarner Halubje uputila je Udruzi za zaštitu okoliša Resnik (Uzor) otvoreno pismo podrške koje donosimo u cjelosti.

''Poštovani članovi Udruge UZOR! Upućujemo iskrenu podršku Vašim naporima u borbi protiv organiziranog pokreta narušavanja okoliša i zdravlja ljudi. Iako Vam se zbog manjka raspoloživog vremena nažalost ne možemo pridružiti na prosvjednom skupu u nedjelju, 10. studenog, 2013. godine, ovim putem koristimo priliku uputiti Vam čestitke na odvažnosti i hrabrosti u suzbijanju ekološkog kriminala nad okolišem i ljudima koji se proteklih nekoliko godina strateški razvija na razini cijele Republike Hrvatske.

Ignoriranjem davno donesenih europskih direktiva koje nalažu pravovremeno napuštanje deponijskog odlaganja u korist ekološkog načina gospodarenja otpadom te apsolutnu prednost daju ponovnoj uporabi i recikliranju otpada nad spaljivanjem otpada, naša trenutna kao i sve prethodne državne vlasti i nadležne institucije, od lokalnih i regionalnih vlasti, preko Ministarstva za zaštitu okoliša i prirode pa do Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zapravo potiču ovakvo sramotno postupanje s otpadom.

Istresanje nerazvrstanog smeća kojekuda uz grandiozne, zastarjele, neekološke, desecima godina planirane skupe projekte desetaka regionalnih odlagališta (ŽCGO) rezultiralo je ugrožavanjem zdravlja čovjeka i prirode, uništavanjem vrijednih, iznova uporabljivih sirovina te rasipanjem novca poreznih obveznika i europskih potpora.

Pridodamo li tome neodgovornost i nekompetentnost lokalne i regionalne samouprave, posljedice sramotnog postupanja s otpadom u pitanje dovode zdrav razum (ne)odgovornih osoba. Svakodnevno svjedočimo neobjašnjivim, nerazumnim i po zdravlje i okoliš štetnim odlukama lokalnih vlasti kako u Gradu Zagrebu na području Jakuševca i Resnika, tako i u našoj Općini Viškovo, ali i u gradovima Splitu, Puli, Varaždinu i Karlovcu. Okupljanje građana u interesne Udruge logičan je početak organizirane borbe protiv institucionaliziranog pokušaja da se ljudi ušutkaju, da im se zatvore uši i zatre svako zdravo poimanje situacije u kojoj smo se svi zajedno našli! Ostanimo ujedinjeni u ovoj borbi u kojoj je na kocki budućnost svijeta kakvog znamo, budite uporni, glasni i ne odustajte, budite primjer postojećim i budućim Udrugama koje će se odvažiti na višegodišnju borbu za zaštitu okoliša i zdravlje svoje obitelji, prijatelja, susjeda! Vaši naraštaji bit će Vam zahvalni!"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije