Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DUGOGODIŠNJI PROBLEM

Kriza u građevini: 'Nema Boga da se dugi niz godina oporavimo'

Izgradnja u Podbrežju
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/3
09.09.2019.
u 13:39

- Moj najveći problem prouzročila je država, dajući prednost određenim djelatnostima, turizmu konkretno, u odnosu na graditeljstvo, smatra vlasnik splitske građevinske tvrtke.

Prema informacijama iz Hrvatske gospodarske komore potrošene su kvote za radne dozvole u graditeljstvu, a kako se sada obrađuje više zahtjeva nego što ima odobrenih kvota to ukazuje da broj kvota ne odgovara potrebama, piše Slobodna Dalmacija. 

Nedostaje prije svega tesara, zidara, armirača, betoniraca, elektroinstalatera, keramičara, krovopokrivača, fasadera, zavarivača, pomoćnih radnika.

 

- U ovom trenutku potrebno je što skorije otvaranje novih kvota za sva navedena zanimanja jer se u priobalju građevinska sezona pojačava od rujna i listopada, pa se očekuje da će nedostajati radnika. Prema nekim saznanjima s terena, broj radnika koji nedostaje u građevinarstvu penje se i do 30 tisuća, kazala je potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj. 

- Problem s nedostatkom radne snage imam ja, imaju svi građevinari, to je nama kronična pojava i nema Boga da se dugi niz godina oporavimo, jer mlade radne snage nema – izjavio je Vlado Vuković, vlasnik splitske građevinske tvrtke “Vibrobeton”. 

Vuković navodi kako su hrvatski građevinari izgubili bazen radne snage kakva je bila Bosna. 

- Ovoga trenutka mogao bih u stalni radni odnos primiti 50 stručnih radnika da ih ima. Dao bih im dobru plaću samo da ostanu pet-deset godina, jer bez radnika ne mogu ugovoriti posao. Moj najveći problem prouzročila je država, dajući prednost određenim djelatnostima, turizmu konkretno, u odnosu na graditeljstvo. Ne može se graditi dok traje turistička sezona i 15. lipnja ne znaš šta ćeš sa zaposlenicima, a onda svaki put kad završi zabrana krećeš iz početka, a tad je već jesen, počinje loše vrijeme, pa ispada da za rad imamo samo tri mjeseca, dva u proljeće i jedan u jesen. Postavlja se pitanje zašto se turističkom djelatnošću ne bave devet mjeseci u godini, a ne samo ova dva-tri, kazao je Vuković,

HGK pak podržava beskvotni sustav kao i izmjene Zakona o stranica kako bi se riješio problem radne snage. 

- Također, snažno se zalažemo za uvođenje modela dualnog obrazovanja. Nužno je da se prvih godina uvođenja nađu financijska sredstva kako bi se pomoglo poslodavcima, koji u dualnom sustavu obrazovanja preuzimaju većinu troškova, ali i poticaje djeci koja upisuju dualne programe strukovnog obrazovanja. Uz to, smatramo kako bi se sklapanjem bilateralnih sporazuma olakšala procedura sezonskog zapošljavanja stranaca, kazala je Mirjana Čagalj, piše Slobodna Dalmacija. 

Kad se usporedi s drugim europskim zemljama, kriza u građevini u Hrvatskoj trajala je izuzetno dugo i ostavila duboke posljedice koje se i danas osjete. 

Komentara 4

MA
MarkoMaras
20:39 09.09.2019.

Država koči ekonomiju samo da bi se ulizivala onom dijelu stanovništva koji ima paranoju od stranih radnika. Treba povećati kvote da budu u skladu s potrebama ili ih posve ukinuti. U nekim zemljama EU dovoljno je da radnik i poslodavac dođu u policiju i prijave se.

SB
sinisa.budimir.18
15:10 09.09.2019.

Sad su se sjetili da im treba radnika i da ne mogu bez njih a bili su im dobri dok su radili za kiki riki od jutra do sutra pa su mislili vjecno se bogatit al nicija nije do zore van sad idu i kom treba i kom ne treba

MA
martinovic
14:25 09.09.2019.

Kreatori politike klatna hdz - sdp sustavno unistavaju drzavnu supstancu ..narod hrvatski...iz neznanja ili namjere....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije