Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Kriv si jer si se skinuo gol, a za kaznu pročitaj knjigu o mobingu

Umjesto dobrovoljnim radom njemački sudac maloljetne prijestupnike kažnjava dobrom knjigom. Razultati su iznad svih očekivanja.
26. travnja 2010. u 21:00 1 komentara 2 prikaza
kazna
Foto: Arhiva VL

– Krivi ste. Osuđujem vas na čitanje knjige “Zlo” – riječi su koje se često mogu čuti u sudnici u kojoj pravdu kroji sudac Christoph Mangelsdorf iz njemačkoga grada Fulde. Ima već 14 omiljenih naslova, a jedan mu je od najdražih upravo roman švedskog pisca Jana Guilloua. Ove je godine skandinavskim piscem kaznio čak 15 maloljetnih prijestupnika, prenosi Deutsche Welle. Umjesto dobrovoljnim radom, kažnjava ih dobrom knjigom. Knjiga nije laka, kaže Mangelsdorfer, jer je u njoj riječ o nasilnim djelima u jednom internatu. Pri tome se ne opisuje samo nasilje nego i to što ono u žrtvama izaziva.

Od tri do šest tjedana maloljetnik ima na raspolaganju kako bi pročitao roman. Tijekom tog vremena mora napisati sastav i odgovoriti na pitanja poput ovih: Koje su paralele s tvojim životom? Kakvo je stajalište glavnog lika? Što bih ja učinio na njegovu mjestu?

Rezultati su iznad svih očekivanja.

– Isplatilo se. Većina ih se pronašla u knjigama – kaže socijalna radnica iz Fulde Bettina Lenz te dodaje da je jedan kažnjenik napisao čak 13 stranica sastava umjesto pet koliko je tražio sudac. Drugi kažnjenik želi sam napisati knjigu. Upravo je to i jedan od ciljeva ovoj projekta: ne samo potaknuti mlade na razmišljanje nego potaknuti i njihovu fantaziju i želju za čitanjem. Sudac iz Fulde nije osamljen. Već više od dvije godine slična se “sudska praksa“ provodi u Dresdenu. Tamo je 17-godišnjak iz problematične obitelji završio pred sudom zbog toga što se u školi skinuo ispred dviju učenica. Za njega je to samo bila šala. Sud ga je kaznio knjigom Maureenea Stewarta “Lak plijen”. Knjiga govori o mobingu u školi i o Melissi koja mu je neprestano izložena. Dugo mu je trebalo da pročita knjigu te mu je također trebala i pomoć pri odgovaranju na pitanja u upitniku. No pošto je “odslužio kaznu”, dobrovoljno se u pismu ispričao djevojčicama.

Svečano otvorenje poslovnice Eurospina u Požegi
opoziv proizvoda
Zbog pesticida se s hrvatskih polica povlače popularne grickalice: Evo kako do povrata novca
Zaklada Novo Sutra
ONI MOGU SVE
Čudotvorna terapija pomoću konja odsad će biti moguća u svim vremenskim uvjetima