Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dijamantni jubilej

Kraljica Elizabeta II. obilježava 60 godina vladavine

kraljica elizabeta vi. (1)
Foto: AFP/PIXSELL
1/15
06.02.2012.
u 11:04

Prije 60 godina kraljica je preuzela prijestolje od svojega preminulog oca Georgea VI.

Britanska kraljica Elizabeta II. u ponedjeljak je obilježila 60. godišnjicu stupanja na prijestolje, prenosi BBC. Elizabeta II. tako je postala jedina kraljica, uz svoju šukunbaku Viktoriju, koja je obilježila dijamantnu godišnjicu. Velika obljetnica bit će obilježena nizom događaja, od kojih će se najvažniji održati u lipnju.

– Nadam se da ćemo se u ovoj posebnoj godini podsjetiti na moć zajedništva i okupljajuće snage obitelji, prijateljstva i dobrosusjedskih odnosa, čijim sam primjerima mogla posvjedočiti tijekom svoje vladavine – poručila je kraljica putem poruke objavljene u znak godišnjice.

Elizabeta je na prijestolje došla 6. veljače 1952. godine, nakon smrti oca Georgea VI. Tijekom vladavine 85-godišnje kraljice na mjestu predsjednika vlade izmijenilo se 11 ljudi, a 12. je sadašnji premijer David Cameron, koji je kraljicu nazvao "izvorom mudrosti i kontinuiteta" koji je naciju vodio i ujedinio "iskustvom, dostojanstvom i tihim autoritetom". Hvalospjevima se pridružio i deveti premijer u tom nizu, John Major.

– Svatko tko ne posluša njezino mišljenje i ne posavjetuje se s njom kada je to potrebno propušta veliku priliku – izjavio je Major, koji je u međuvremenu i službeno pokrenuo Zakladu dijamantnog jubileja kraljice Elizabete s ciljem pomaganja potrebitima diljem Commonwealtha.

Komentara 27

JS
ja sam gladan
11:28 06.02.2012.

Malo prije pisalo \"Đure VI\", pa ispravljeno na Georgea VI. Otkd vuku te vijesti? Od \"komšija\"?? A hoće li i drugarica ministarka miledi Pusy nazočiti proslavi? Ili će poduzeti korake da smeće i govna iz Albanije ne doplutaju do nas?

ZD
Zdravorazumski
12:05 06.02.2012.

Kad će taj stari reptil već jednom otegnuti papke? :D

LI
libero
13:35 06.02.2012.

eda mi se je posr...u njene šešire mislim da bi i ja dočekao stotu........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije