Naslovnica Vijesti Svijet

Kosovo ulazi u Vijeće Europe, čekaonicu za EU?

Promatrači ocjenjuju da bi prijem Kosova u VE bio veliki uspjeh jer neslužbeno se ovo Vijeće zove i čekaonicom za EU
16. prosinca 2014. u 15:53 16 komentara 1413 prikaza
Hashim Thaci
Foto: DPA/PIXSELL

Hashim Thaci dolazi sutra u Strasbourg gdje će se kao ministar vanjskih poslova Kosova sastati s glavnim tajnikom Vjeća Europe Torbjornom Jaglandom kako bi razgovarali o prijemu Kosova u ovu paneuropsku organizaciju koja okuplja 47 država među kojima je i Srbija, doznaju mediji u Srbiji.

Službeno, sastanak će biti posvećen suradnji Kosova i Vijeća Europe koja i dalje uz naziv Kosovo stavlja zvjezdicu koja označava da je "svako spominjanje Kosova u suglasnosti s rezolucijom 1244 UN bez prejudiciranja statusa Kosova", ali kako stvari stoje, zvjezdica će uskoro biti ukinuta jer su u tijeku završne pripreme za prijem Kosova u Vijeće Europe što, prema izvorima beogradskih Vesti, osobito potiče Velika Britanija. Kosovo su kao neovisnu državu do sada priznale 34 od 47 država članica Vijeća Europe, što znači da Priština teorijski ima dvotrećinsku većinu potrebnu za prijem. Prema pravilima VE, o prijemu odlučuje Komitet ministara sastavljen od šefova diplomacija 47 država članica.

Promatrači ocjenjuju da bi prijem Kosova u VE bio veliki uspjeh jer neslužbeno se ovo Vijeće zove i čekaonicom za EU jer sve članice EU prošlesu prvo članstvo u Vijeću Europe pa je to "i za Kosovo logičan slijed". Mediji u Srbiji podsjećaju, kako se u Bruxelleskom sporazumu navodi kako Srbija ne smije onemogućavati i otežavati Kosovu u procesu integracije u međunarodne organizacije.

>> Srbiji dali 11 'nemogućih uvjeta' na putu za EU

Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Dinara
  Dinara:

  Naprijed Republika Kosova neka pjene dusmani i ostali olos balkanski.

 • takitako:

  medjunarodna zajednica je oslobodila kosovo,zato kao sto njoj pripada i zasluga kao i ovk-u ,isto tako onima koji u Eu i svijetu su vecina i imaju glavnu rjec,pripada i to da se pobrinu da kosovo bude clan.

 • krass:

  semenkar polako...