Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povijesni pakt

Kosovo i Srbija postigli dogovor u Bruxellesu!

dogovor srbija kosovo (1)
Tomislav Krasnec/VLM
19.04.2013.
u 16:54

Parafirani tekst predviđa da kosovsko Ministarstvo unutarnjih poslova predlaže zapovjednika policije u srpskim općinama na sjeveru Kosova i to prema listi kandidata koju će sastaviti načelnici četiriju općina koje čine srpsku zajednicu.

Premijeri Kosova i Srbije Hashim Thaçi i Ivica Dačić parafirali su u Bruxellesu sporazum koji je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso odmah proglasio povijesnim, a izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin usporedio sa završetkom hladnog rata u Europi.

– Visoka predstavnica EU Catherine Ashton ponudila nam je konačnu verziju dokumenta o kojem će se dvije strane izjasniti sljedećih dana, a ja sam danas uime delegacije Srbije parafirao ovaj tekst – rekao je Ivica Dačić i pokazao dva lista papira na kojima su kemijskom olovkom bili ispisani njegovi i inicijali Hashima Thaçija.

Sadržaj dokumenta nije objavljen, ali Večernji list ima ekskluzivne fotografije iz kojih se vidi tekst sporazuma. Zajednica srpskih općina na sjeveru Kosova ima dva imena – zajednica i udruga (asocijacija). Ali ta zajednica nema velike izvršne ovlasti za koje se Beograd u pregovorima borio, nego onakve ovlasti kakve već imaju srpske općina na jugu Kosova. Ipak, premijer Dačić u izjavi je sugerirao da zajednica na sjeveru ima velike ovlasti.

– Ovaj tekst svakako je povoljniji za našu stranu nego svi prethodni prijedlozi. Zajednica će imati velike ovlasti kad je riječ o izboru policijskog zapovjednika – rekao je Dačić. Parafirani tekst koji smo pročitali predviđa da kosovsko Ministarstvo unutarnjih poslova predlaže zapovjednika policije u srpskim općinama na sjeveru Kosova i to prema listi kandidata koju će sastaviti načelnici četiriju općina koje čine srpsku zajednicu. Te su općine Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavići.

Tekst sporazuma još će se razmatrati sljedećih dana, iako zasad nitko ne pokazuje namjeru da ga objavi. No, u izjavi novinarima kosovski premijer Hashim Thaçi izjavio je da postizanje sporazuma sa Srbijom označava "de iure priznanje Kosova". Fotografije papirića kojeg Thaçi drži u ruci pokazuju da je na njemu napisao svoje glavne teze kojima brani paraf na sporazumu sa Srbijom: 1. Srbija se povlači sa sjevera Kosova nakon što je ondje prisutna punih 13 godina; 2. suverenitet Kosova se proširuje na sjever, koji će sada biti pod fizičkom kontrolom države Kosovo i potpuno reintegriran... U Thaçijevom rukopisu vidi se još i ovo: "Albanija 1912., Hrvatska 1995." (1912. je Albanija stekla nezavisnost, op.a.).

– Riječ je o povijesnom dogovoru koji je moguće uspoređivati sa završetkom hladnog rata u Europi, samo u balkanskim okvirima – rekao je Jelko Kacin, izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju, danas poslijepodne za Večernji list, u trenucima dok su premijeri bili nadomak dogovora.

– Ovo je povijesni sporazum koji sada treba brzo implementirati – zaključio je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Ne bude li promjena, Srbija se sada, kad je potpisala sporazum o normalizaciji odnosa s Kosovom, može nadati da će visoka predstavnica EU Catherine Ashton u ponedjeljak na sastanku europskih ministara vanjskih poslova preporučiti da se Beogradu do 1. srpnja odredi datum početka pregovora o članstvu u EU. Kosovo će također biti nagrađeno pokretanjem procedure Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što je prvi korak u europskim integracijama.

>> Dačić: Thaçi minirao pregovore! Thaçi: Srbija odbila prijedlog!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije