Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMIJERKA KOD PAPE

Kosor: Papa 2011. stiže u Hrvatsku kao potpora ulasku u EU

kosor, vatikan
AFP
13.03.2010.
u 14:21

Prijevremenih izbora neće biti iz jednostavnog razloga, objasnila je premijerka Kosor hrvatskim novinarima, jer bi to značilo zaustavljanje pregovora s Europskom unijom.

Papa Benedikt XVI. bi mogao doći u Hrvatsku 2011., izjavila je premijerka Jadranka Kosor danas nakon susreta u Vatikanu sa Svetim Ocem i papinskim državnim tajnikom kardinalom Tarcisiom Bertoneom. U razgovoru s premijerkom Kosor u četiri oka (uz prevoditelje) papa se zadržao oko 25 minuta. Razgovaralo se o hrvatsko-vatikanskim odnosima, ali o stanju u regiji, kao i o ulasku Hrvatske u EU. Upravo u povodu ulaska Hrvatske u EU, na čemu je Vatikan inzistirao i poduopirao Zagreb, mogla bi biti prilika za posjet Pape. Tim posjetom Benedikta XVI. bi bila, na određeni način, okrunjena proslava ulaska Hrvatske u EU.

– Pozvala sam papu u Hrvatsku i zahvalila na djelovanju Svete Stolice u potporu našim europskim težnjama, te bih mogla kazati kako u odgovoru Svetoga Oca mogu zaključiti da bi mogao doći u našu zemlju 2011. – rekla je Kosor i dodala kako je upoznala Benedikta XVI. s trenutnim stanjem pregovora.Jadranka Kosor je zahvalila Papi i na potpori dogovoru sa Slovenijom o predaji arbitraži pitanja pomorske granice.

Hrvatska neće izdvajati više sredstava za Crkvu
Papa se zanimao za stanje u regiji i posebno u BiH. Kosor je kazala kako se Hrvatska zalaže za ulazak u EU svih zemalja regije. Sa kardinalom Bertoneom, Kosor je razgovarala o proslavi 300. obljetnice rođenja Ruđera Boškovića, koji je učvrstio kupolu na bazilici svetog Petra. Bilo je riječi i o provođenju četiriju ugovora između Hrvatske i Svete Stolice, te je izraženjo zadovoljstvo njihovom primjenom. Hrvatska neće izdvajati više sredstava za Crkvu od dosadašnjeg iznosa.

Poslije razgovora s Benediktom XVI. u privatnoj papinskoj biblioteci, Kosor je predstavila izaslanstvo, u kojem su bili, uz ostale, potpredsjednik Vlade Šuker te ministri Biškupić i Ivić, te su razmijenjeni darovi. Kosor je darovala Papi skulpturu Damira Mataušića „Treći dan“ i unikatnu Bibliju sa zlatnim obrezom.To je bio prvi posjet hrvatskog premijera Vatikanu nakon više od tri godine. Ove godine, što se tiče vlade i mene, neće biti prijevremenih izbora, izjavila je Kosor novinarima te dodala kako bi to značilo zaustavljanje pregovora s EU.

>>Kosor: HDZ se ne priprema za prijevremene izbore

Komentara 130

VZ
veki_zg
03:07 14.03.2010.

\"U razgovoru s premijerkom Kosor u četiri oka (uz prevoditelje) \"

OB
-obrisani-
21:20 14.03.2010.

Crveni Kmeri zaboravljaju da je bog na strani vjernika.

Avatar Uzorak
Uzorak
15:39 13.03.2010.

Prava muljatorica....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije