Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LIDEROV SKUP "KAKO PRIPREMITI TVRTKE ZA POSLOVANJE U 2010."

Kosor najavila štednju, poduzetnici ustajali i pljeskali joj

kosor
Željko Hladika
26.10.2009.
u 14:22

- Opasnost se krije u tome što će dotok stranog novca omogućiti nastavak procesa koji su nas doveli u krizu i nećemo dovoljno dobro spoznati potrebu da se moramo mijenjati - pojasnio je guverner čije je izlaganje popraćeno velikim pljeskom.

Početak pregovora s EU dao je investitorima osjećaj veće političke sigurnosti. Priljev kapitala će se nastaviti što je velika blagodat, ali i najveća opasnost za ovu zemlju - kazao je guverner HNB-a Željko Rohatinski na posjećenom skupu tjednika Lider: "Kako pripremiti tvrtke za poslovanje u 2010.", na kojem su uz premijerku i guvernera govorili brojni menadžeri, ekonomisti, bankari i konzultanti.

- Opasnost se krije u tome što će dotok stranog novca omogućiti nastavak procesa koji su nas doveli u krizu i nećemo dovoljno dobro spoznati potrebu da se moramo mijenjati - pojasnio je guverner čije je izlaganje popraćeno velikim pljeskom.

Ni premijerka Kosor ne može se požaliti na prijem u poslovnoj zajednici, kojoj je za 2010. ponudila umjereni optimizam i izrazito štedljiv proračun, jer su njezin odlazak s konferencije pozdravili pljeskom i džentlmenskim ustajanjem sa stolaca.

Premijerka se pohvalila da je rashode proračuna dovela pod kontrolu, dok je za iduću godinu najavila štednju, centralizaciju javne nabave, odustajanje od nekih infrastrukturnih projekata, smanjenje parafiskalnih nameta, početak primjene osobnog identifikacijskog broja, ali i smanjenje mase plaća u javnim poduzećima za 10 posto.

Guverner Rohatinski svoje je izlaganje počeo tvrdnjom da je pred nama godina stagnacije u kojoj se ne mogu očekivati značajnije promjene u vođenju ekonomske politike. Zbog pada BDP-a u ovoj i stagnacije u idućoj, inozemni bi dug do kraja iduće godine mogao dosegnuti 100 posto BDP-a “što sigurno neće poboljšati kreditni rejting” države. Kapital će, dakle, i dalje biti skup, a guverner jednako kao i predsjednik uprave Raiffeisen banke Zdenko Adrović poslije njega, tvrdi da jedino domaća štednja može biti izvor novih kredita tvrtkama i stanovništvu.

Ključne riječi

Komentara 13

ST
stefj
14:47 26.10.2009.

Ma to su se samo poduzetnici poveselili da Jaca napokon odlazi sa skupa i od ushićenja svi poskakali sa stolaca.

AR
arka
22:42 26.10.2009.

u kratko vrijeme napravila je mnogo dobrih stvari...

AP
apolon
15:22 26.10.2009.

dali je premijerka kosor kako i koliko sposobna pokazat če vrijeme ali činjenica jest da u ovim kritičnim vremenima umije slušati pametnije i stručnije / a to je i odlika sposobnih političara/od sebe za razliku od prethodnog maga...velikog pripovjedača ia razliku od prethodnog maga...velikog pripovjedača i prodavača magle koji nije slušao nikog osim samoga- sebe !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije