Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Konzervativaca ima i bez HDZ-a i bez Crkve

Nitko nije savršen. Bilo je lijepo čuti kako konzervativci skrušeno priznaju da ljudska narav ima nedostatke te da se savršeno društvo ne može stvoriti
22. svibnja 2014. u 12:00 27 komentara 3208 prikaza
Tomislav Karamarko
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Protekli vikend, barem kada je riječ o politici, obilježili su konzervativci. Dok su mediji ekstenzivno izvještavali o velikom skupu HDZ-a u zagrebačkoj Ciboni na kojemu se okupilo oko 6000 stranačkih aktivista, nekako je ispod novinarskih radara prošao festival konzervativaca koji su organizatori marketinški vrlo promućurno nazvali Kulfest. Iako se konzervativce doživljava kao smrtno ozbiljne i namrgođene ljude koji se čak ni ne smiju, organizatori su i ovdje pokazali neki novi pristup kada su za logo festivala izabrali konzervu koja je do sada bila posprdan naziv za sve tradicionaliste.

Poznato je da je Tomislav Karamarko bio glavni u Ciboni, ali tek su bolje upućeni čuli za konzervativne udruge Vigilare i Centar za obnovu kulture te njihove čelnike dr. Vicu Batarela i dr. Stjepu Bartulicu. Oni već nekoliko godina uporno rade na popularizaciji konzervativne ideje koja je bila progonjena za vrijeme Titova komunizma, ali koja se nije uspjela oporaviti ni u ovih 25 godina tranzicije. Hrvatsko društvo završilo je u svojevrsnom limbu. Komunizam je poražen, ali nismo uspjeli stvoriti pluralno demokratsko društvo. Posebno je deficitarna konzervativna scena koja se u ovih četvrt stoljeća nije uspjela jasno profilirati. Organizatori Kulfesta ponudili su zanimljivu raspravu o tome što je zapravo konzervativna misao u Hrvatskoj. Zatim su bez jeftinih demagoških parola secirali tržišno gospodarstvo.

Treći dan festivala suptilno su otvorili i raspravu o pobačaju. Bartulica i Batarelo okupili su zanimljive sugovornike koji su bez problema punili dvorane. Novost je na konzervativnoj sceni da se otvara debata o bitnim pitanjima, a da pritom proces nije pod izravnom kontrolom Katoličke crkve ili HDZ-a. To ne znači da ova dva konzervativna stupa nemaju utjecaja na konzervativne nevladine udruge. Napokon, Bartulica i Batarelo deklarirani su praktični vjernici, a imaju dobre kontakte s HDZ-om i nekim drugim desnim političkim strankama. Bilo je zanimljivo slušati rasprave na Kulfestu, ali će biti još zanimljivije vidjeti koliko će ubuduće konzervativni intelektualci zadržati autonomiju u odnosu na dnevnu politiku.

Proteklog vikenda dogodio se još jedan značajan skup koji će znatno utjecati na konzervativnu scenu. Naime, ovogodišnja komemoracija na Bleiburgu protekla je bez ijednog incidenta, a dubrovački biskup Mate Uzinić održao je propovijed u kojoj je pozvao na praštanje. Nije dobro kada se vide samo naše žrtve i tuđi zločini, nego moramo vidjeti i tuđe žrtve i naše zločine. A to je zapravo jedini način da se zaliječe podjele koje simboliziraju Jasenovac i Bleiburg.

Dobar zalet za konzervativce prije nedjeljnih izbora za Europski parlament na kojima HDZ očekuje pobjedu, a Savez za Hrvatsku emancipaciju na nacionalnoj sceni. Desna politička scena ima dobar zalet za predsjedničke i moguće prijevremene parlamentarne izbore. Bilo bi, međutim, pogubno ako bi opet upala u oholost koja je kulminirala dolaskom na vlast Ive Sanadera koji je kriminalnim radnjama stigmatizirao konzervativnu scenu. Stoga je na Kulfestu bilo dragocjeno čuti kako konzervativci skrušeno priznaju da ljudska narav ima nedostatke te da se savršeno društvo ne može stvoriti. To znači da uviđaju da ni konzervativna politička opcija nije savršena te kako će nakon dolaska na vlast morati poštovati i uvažavati i one koji drugačije misle.

>> 'Nedjeljna pobjeda bit će slatka, ali nećemo biti preveseli'

vraćamo sat
Noćas počinje zimsko računanje vremena: Evo što se još mijenja
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • Conan Barbarin:

    ako moram birati između konzervativaca i ovih što su sada na vlasti, ovih koji nastoje zgaziti sve one vrijednosti do kojih je hrvatima stalo...eeeeeeee pa za mene kao hrvata i domoljuba uopće nema dileme koga podržati!

  • marelica:

    Bilo bi dobro da i ovi što su sada na vlasti poštuju i uvažavaju one koji drugačije misle!

  • Conan Barbarin:

    sve je bolje od kukuriku vlade, goru i nesposobniju vladu od ove nema nitko na svijetu