Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mala škola proračuna

Konačno transparentni: Sad možete vidjeti kako „institucije rade svoj posao”

Zagreb
Foto: Shutterstock
1/3
02.07.2019.
u 10:56

Kako naši političari znaju reći „neka institucije rade svoj posao”, Hrvatska zajednica županija ga je odradila i to odlično predstavivši digitalni projekt-Otvoreni proračun

Zadnjih nekoliko godina, određene riječi ili izraze smo asocirali s političarima i aferama, a često ih znamo koristiti i s podsmjehom. Tako je jedno vrijeme riječ transparentno svima bila na ustima, transparentno je bilo financiranje, transparentno je bilo trošenje i transparentno je bilo izvještavanje. Problem je što je običnom građaninu bilo sve osim transparentno. Nakon toga smo dobili razne anglizme, koje su neki koristili u izvornom oblike, a neki loše prevodili. Nažalost, često su nam bili prezentirani upravo ti loši prijevodi pa smo u dnevniku počeli slušati hrvatski jezik s englekim konstrukcijama rečenica. U isto vrijeme smo dosta slušali i riječ ultimativno, a kako stvari stoje čekaju nas hashtagovi i internet akronimi u saborskim klupama.

Jedan od izraza koji je cijelo vrijeme jednako aktualan je „neka institucije rade svoj posao”, uobičajena fraza kada netko ne želi komentirati određenu „škakljivu situaciju“ niti se previše uplitati pa lopticu prebacuje na nadležne institucije. Međutim što kada te institucije naprave svoj posao, i pri tome to naprave transparentno, do ultimativnog detalja i pri tom sve prezentiraju na internetu kako bi svi vidjeli kako se troše naši novci?

OTVORENI PRORAČUN

Prema istraživanju Instituta za javne financije provedenom od studenog 2015. do ožujka 2016. godine županije su se pokazale kao najtransparentnije jedinice. Unatoč dobrim rezultatima i priznanju struke, županije su htjele rezultate svog rada podijeliti s građanima na što jednostavniji način te predočiti podatke o proračunima svih županija, kako bi građane informirali i načinu i namjeni potrošnje proračunskih sredstava. Upravo to je realizirano projektom „Otvoreni proračun“ u kojem je građanima na jednostavan i jasan način omogućen uvid u županijske proračune kroz više dimenzija. Tako građani mogu saznati odakle dolazi novac, na što se troši novac, koji se programi financiraju, koliko se ulaže u obrazovanje, koliko se ulaže u zaštitu okoliša i mnoge druge informacije. Osim primarnog cilja otvaranja županisjkog proračuna svima, drugi cilj je omogućiti županijskoj upravi usporedbu lokalnih i regionalnih proračuna na svim razinama te podići produktivnost i efikasnost rada županijskih uprava.

Tako npr. iz dostupnih podataka za Istarsku županiju možemo vidjeti da se Umag posljednjih nekoliko godina intenzivno fokusirao na različite projekte koji su se financirali ili se financiraju sredstvima iz EU fondova. Primjerice, tijekom realizacije projekta Adria.MOVE IT! za podršku održivoj mobilnosti u priobalnim gradovima, Grad Umag je, među ostalim, nabavio 100 javnih bicikala, 4 električna vozila, izgrađeno je 16 kilometara biciklističko-pješačkih staza, betonske rampe za invalide, kružna ruta za turistički vlak te napravljena analiza sustava prometa. Istarska županija u Hrvatskoj prednjači poticanjem pozitivne investicijske klime.

Sisačko moslavačka županija za subvencije poduzetnicima izdvaja skoro duplo više od prosjeka Hrvatske. Programom „Sisački poduzetnik/ca 2019.“ želi se omogućiti gospodarskim subjektima jednostavniji, brži i kvalitetniji pristup financijskim sredstvima za osnaženje poslovanja čime se olakšava opstojnost i širenje poslovanja gospodarskih subjekata i stvaranje novih radnih mjesta te bolje poduzetničke klime u Gradu Sisku. Također, cilj Programa je i podizanje razine sudjelovanja žena u poslovnim i gospodarskim aktivnostima, osvajanje novih tržišta te poticanje inovativnih tehnoloških tvrtki.

Međimurska županija također prednjači kada je u pitanju povlačenje sredstava EU fondova. Osim za poduzetništvo, tu su još istaknuta izdvajanja za kulturu, rekreaciju i religiju. Zadnji projekt se bavi starijim sugrađanima, naime, Dom za starije i nemoćne osobe u Čakovcu nakon više od 40 godina dobiva novi izgled. Ukupna vrijednost projekta energetske obnove zgrade Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec iznosi 10 milijuna kuna, od čega su prihvatljivi troškovi 8,8 milijuna kuna te 70% tog iznosa sufinanciraju europski i nacionalni fondovi.

Putem ove aplikacije svi građani mogu pratiti kako se troši njihov novac, ali isto tako mogu raditi analize putem zanimljivih interaktivnih tablica za istraživanje proračuna po svim razinama. Osim toga, aplikacija nudi modul “pitanja i odgovori” (za građane koji traže samo osnovne informacije o proračunu i “složeno analiziranje” za one koji žele vidjeti sve i usporediti podatke po godinama. Također možete preuzeti službene proračunske dokumente, a sve u cijelosti udovoljava Zakonu o pravu na pristup informacijama, te standardima koje postavlja Institut za javne financije.

Drugim riječima, ako želite saznati na što točno vaša županija troši novac i kako institucije rade svoj posao, to sada možete saznati u tri klika.

Kako to izgleda na primjeru Grada Zagreba, saznajte klikom na sliku, a za sve ostale županije posjetite opencity.hr.

 

Sadržaj omogućila Hrvatska zajednica županija.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije