Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sutra u Večernjem

Komunalci, pogrebnici, poštari... Oni moraju raditi na velikoj hladnoći

26.02.2018.
u 21:14

Hladnoća uzrokuje smanjenje mentalnih i fizičkih sposobnosti zbog gubitka osjetljivosti i spretnosti prstiju pa je veći rizik od ozljede na radu – objašnjava stručnjak zaštite na radu ing. Zlatko Šarić iz Zavoda

Temperature ispod ništice prirodne su za zimsko doba i pretjeruju svi koji se žale što su im nakratko izloženi na putu do toplog radnog mjesta. Oni kojima ti ekstremi mogu štetno utjecati na zdravlje ljudi su koji rade na otvorenom.

– Na teren se ide u zaštitnoj opremi, nikad jedna osoba sama, nego više njih. Ali oprostite, imamo intervenciju – užurbano nas je pozdravio dežurni dispečer Elektrolike Gospić u ispostavi Plitvička jezera kad smo ga pitali kako se radnici štite na ledenim terenima.

Naše zakonodavstvo iz područja zaštite na radu ne propisuje minimalne zahtjeve za uvjete rada u nepovoljnim klimatskim uvjetima, ali na temelju kanadskih iskustava Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu izradio je preporuke za rad na niskim temperaturama.

– Na hladnoći je snižena efikasnost rada i veća je opasnost od ozljeda i bolesti. Hladnoća uzrokuje smanjenje mentalnih i fizičkih sposobnosti zbog gubitka osjetljivosti i spretnosti prstiju pa je veći rizik od ozljede na radu – objašnjava stručnjak zaštite na radu ing. Zlatko Šarić iz Zavoda. To se predvidi u procjeni rizika pa onda poslodavac za rad na terenu, kada je temperatura niža od -10 Celzijevih stupnjeva, osigura radnicima adekvatnu odjeću i obuću – višeslojnu vodonepropusnu odjeću s vjetrootpornim vanjskim slojem.

Cijeli članak pročitajte u izdanju Večernjeg lista od utorka ili prelistajte e-izdanje

Ne propustite ni ove teme: 

Planković s vjerovnicima - Knighthead: Nismo prodavali obveznice Agrokora

Sjajni glasovi: Tko je osmero novih hrvatskih opernih zvijezda

Petra Martić: Prije godinu dana htjela odustati, a sad je najbolja u Hrvatskoj

Četvrti kvartal: Neugodno iznenađenje za Vladu - BDP rastao manje od 2 posto? 

Večernjakova ruža 2017. - Ivan Dorian Molnar: Sport je moja redakcija iz snova, no vidjet ćemo kamo će me put odvesti

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Niškorist
Niškorist
07:09 27.02.2018.

Kako je sabornicima koji rade na toj zimi ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije