Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROTIV PRIJEDLOGA MINISTARSTVA

Komora medicinskih sestara: Upisna kvota je manja za 16 mjesta, a u Hrvatskoj nedostaje 4.000 sestara

Šibenik: Odjel na kojem se obavljaju testiranja na COVID-19 i zaprimaju pacijenti
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
11.05.2021.
u 13:55

I da se povećaju upisne kvote, iz Komore govore kako bi se pozitivni učinci vidjeli tek za pet godina

Prema prijedlogu Ministarstva obrazovanja, ovogodišnje kvota za upis medicinskih sestara bit će manja za 16 mjesta, a povodom tog prijedloga oglasili su se iz Komore medicinskih sestara.

- U trenutku kada u bolničkom sustavu nedostaje više od četiri i pol tisuće medicinskih sestara tj. 22 % sistematizacijom predviđenih radnih mjesta za ovu struku, kada znamo kadrovsku prenapregnutost javnog zdravstva, kada znamo da je od 2013. iz Hrvatske u inozemstvo otišlo oko 2.700 medicinskih sestara, nevjerojatno je da se planira smanjenje upisnih kvota u programe koji obrazuju za ovu struku, govori predsjednik Komore Mario Gazić

I da se povećaju upisne kvote, iz Komore govore kako bi se pozitivni učinci vidjeli tek za pet godina, koliko traje njihovo srednjoškolsko obrazovanje. 

  - Najviše medicinskih sestara nedostaje u velikim bolničkim sustavima (KBC-i i KB-i), dok se u općim i županijskim  bolnicama kadrovski nedostaci ove struke najčešće kreću od 10 do 35 posto, navode rezulate istraživanja. 

- S druge strane sve više sestara odlazi u mirovinu, pa se procjenjuje da će do 2030. godine u mirovinu otići između 5.000 i 7.000 medicinskih sestara. Hrvatska komora medicinskih sestara stoga ponovno ističe nužnost povećanja upisnih kvota za školovanje sestara kojih je iz godine u godinu sve manje. Medicinske sestre i medicinski tehničari nesebično skrbe o zdravstvenim potrebama pojedinaca i zajednica, a njihova nezamjenjiva  i neprocjenjiva uloga prisutna je na svim razinama pružanja zdravstvene zaštite, kažu.

 

Zašto svatko drugačije reagira na cjepivo? Evo što kažu stručnjaci


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije