Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oštra reakcija

Komora medicinskih sestara osudila izjavu predsjednice: Insinuira se korupcija

Sučeljavanje kandidata Kolinde Grabar Kitarović i Zorana Milanovića
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
14.01.2020.
u 14:02

Govoreći o korupciji u društvu Grabar-Kitarović je kazala da su je 'prijatelji pitali zašto nije ništa odnijela u bolnicu, jer medicinske sestre to očekuju'.

Hrvatska komora medicinskih sestara osudila je izjavu predsjednic Kolinde Grabar-Kitarović, u kojoj je spomenula medicinske sestre u kontekstu korupcije.

Naime, govoreći o korupciji u društvu Grabar-Kitarović je kazala da su je „prijatelji pitali zašto nije ništa odnijela u bolnicu, jer medicinske sestre to očekuju“. Time je predsjednica Republike Hrvatske insinuirala da medicinske sestre „očekuju“ nešto od pacijenata o kojima vode zdravstvenu skrb u bolnicama.

- Medicinske sestre i tehničari u najvećoj mjeri svoj posao obavljaju profesionalno i etično. Poziv medicinske sestre i tehničara podrazumijeva humanost, požrtvovnost i nesebičnu brigu za druge. Medicinske sestre i tehničari maksimalno su posvećeni pacijentima tijekom provođenja sestrinske djelatnosti. Nedopustivim držimo povezivanje ove humane profesije s koruptivnim radnjama. Naime, općepoznata je činjenica kako svaki savjesni građanin ukoliko ima saznanja ili sumnja u počinjenje kaznenog djela ima dužnost isto prijaviti s navođenjem imena i prezimena osobe za koju postoji sumnja. Tako da etiketiranje sestrinstva kao koruptivne djelatnosti je neprihvatljivo - rekao je predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara, Mario Gazić.

Sučeljavanje kandidata Kolinde Grabar Kitarović i Zorana Milanovića
1/9

Hrvatska komora medicinskih sestara naglašava stoga da jedino što medicinske sestre i tehničari očekuju je da vladajući konačno počnu rješavati nagomilane i goruće probleme s kojima se svaki dan susreću u svome profesionalnom radu.

Podsjetimo, neki od tih problema su nedostatak medicinskih sestara u odnosu na potrebe za zdravstvenom njegom, nepriznavanje visokoobrazovanih medicinskih sestara u sustavu, loša organizacija i neodrživi uvjeti rada u sestrinstvu, potplaćenost, nepravedan način napredovanja, nepravilna raspodjela radnog opterećenja, nejasna sistematizacija radnih mjesta i sve češća izloženost verbalnom i fizičkom zlostavljanju gorući su problemi hrvatskog sestrinstva, poručuju iz Komore.

 

Komentara 30

BB
Bruno_Bear1
14:52 14.01.2020.

Tko to još ne zna da je naša zdravstvo zaraženo mitom i korupcijom. Tko od nas nije još nosio razne poklone bolničkom osoblju a liječnicima koverte sa Eurima.

ST
stefj
14:31 14.01.2020.

Ona njima o korupciji, a oni njoj o teškom poslu. Znači to ide jedno uz drugo? Ili... Uglavnom taj državni zdravstveni aparat je jedan od najkorumpiranijih, a visina korupcije ovisi o važnosti doktora, sestre ili koga već. Korupcija je i veza, pa onda ako poznaješ pravu sestru puno prije ćeš doći do neke pretrage ili ćeš prije biti naručen na pregled... Osobno sam se ne jednom sreo s time, od operacije srca oca, preko kuka majke do porođaja moje djece. Svugdje je trebalo platiti, negdje za malo bolje uvjete, a negdje uopće da se dođe na red...

BU
burza
14:51 14.01.2020.

Rekla istinu ako lezis u bolnici moras podmazati sestre inace te ne sljive a ako rodbina im nesto donese odmah te drukcije gledaju osobno iskustvo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije