Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dva protuprosvjeda

Komemoraciju vide kao skup zagovornika nacizma

Bleiburg
Foto: Filip Kos/PIXSELL
1/19
19.05.2019.
u 06:30

Gradonačelnik Bleiburga Štefan Visocnik komemoraciju je nazvao “krinkom za slavljenje nacizma i ustaštva” te skup koji je “ozbiljan rizik za javni red”

”Ustaše i četnici, zajedno ste bježali”, “Tito nije dovršio posao” i “Smrt fašizmu”, samo su neke od poruka s dva najavljena protuprosvjeda u organizaciji lijevo orijentirane austrijske inicijative kojima se pridružila i Radnička fronta iz Hrvatske, grupa antifašista iz Slovenije te stanovnici Bleiburga.

Istakli nužnost zabrane

Jedan se prosvjed održao na gradskom trgu, a drugi ispred željezničke postaje, istodobno s komemorativnim skupom, ali na pristojnoj razdaljini koju je osigurala austrijska policija. Naime, jedan od prosvjeda, onaj koji je organizirao bivši zastupnik stranke Zeleni Karl Öllinger, nije dobio dozvolu za mimohod na Lojbaškom polju pa su ga organizatori morali premjestiti dalje od samog događaja te je na kraju završio ispred željezničke postaje. Drugi prosvjed organizirao je Martin Diendofer iz organizacije Neovisna ljevica (Unabhängige Linke), mjesto održavanja bilo je u središtu Bleiburga i taj je skup dobio dozvolu policije. Oba skupa tijekom jednosatnog prosvjeda istaknula su nužnost zabrane komemoracije na Lojbaškom polju koju smatraju skupom zagovornika nacizma. Nedaleko od grupe koja je prosvjedovala na željezničkoj postaji okupila se skupina ljudi koji su dovikivali “Oluja, oluja” i pokazivali im srednji prst. Policija ih je ubrzo rastjerala pa pojačanje koje je ubrzo pristiglo nije bilo prisiljeno djelovati.

– Došli smo da pokazati da su neke izjave nedopustive, da se radi o opasnom zločinu. Ni jedan od govornika nije se dotaknuo egzistencije ustaške države, njezina karaktera i prakse, ali i činjenice da se u toj koloni nalazio znatan broj notornih ratnih zločinaca, i to svih provenijencija s čitavog prostora Jugoslavije. Falsificiraju se povijesne činjenice, javnosti se podastire čitav niz mitoloških laži kojima je glavni cilj ideološki obračun u današnjoj Hrvatskoj. Preciznije govoreći, bleiburško okupljanje služi isključivo daljnjoj fašizaciji društva – kazali su iz Radničke fronte, koja je u Bleiburg stigla s jugoslavenskom zastavom pa je izvjesila na traktor.

Protiv revizije povijesti

– Mislim da je vrlo važno da podignemo svoj glas i kažemo da ne možemo tolerirati revalorizaciju ustaša i svakovrsnog fašizma. Želimo poslati jasnu poruku o potrebi za pristojnom i antifašističkom Europom, protiv rastućeg revizionizma povijesti – rekla nam je Christiana Zwerge, jedna od prosvjednica iz redova Zelenih. Početkom tjedna neslaganje s održavanjem komemoracije na Lojbaškom polju izrazio je gradonačelnik Bleiburga Štefan Visocnik koji je komemoraciju nazvao “krinkom za slavljenje nacizma i ustaštva.

Ključne riječi

Komentara 123

PI
pinkec
07:32 19.05.2019.

Protuprosvjed u organizaciji lijevo orijentirane austrijske inicijative kojima se pridružila i Radnička fronta iz Hrvatske i grupa antifašista iz Slovenije, sve skupa šaka jada i bijede, kojima se daje poblicitet od isto takve mentalne bijede!

Avatar dpejakovic
dpejakovic
09:17 19.05.2019.

Ono, kad nosiš jugoslavensku zastavu, istu onu pod kojom je rušen Vukovar, Zadar, Dubrovnik, Sisak. Nema većih fašista od komunista.

Avatar Kaladin
Kaladin
10:01 19.05.2019.

Jugoslavenska zastava obješena na traktor. Simbolično!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije