Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Komadina: 3. maj se oporavlja i to vrijeme treba iskoristiti za konsolidaciju

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina u ponedjeljak je rekao da je 3. maj u fazi oporavka te da to vrijeme treba iskoristiti za konsolidaciju tog brodogradilišta.
10. veljače 2020. u 13:36 4 komentara 188 prikaza
Zlatko Komadina na redovnoj konferenciji za medije
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

"Brodogradilište maj je u fazi oporavka, ali zapravo u jednom privremenom stanju, u kojem vrijeme treba iskoristiti da se dovrši proces konsolidacije", rekao je Komadina na redovnoj konferenciji za novinare u županijskoj upravi, odgovarajući na pitanje o situaciji u 3. maju.

Uljanik rok od osam dana Uljanik bi mogao ovršiti 3. maj zbog 15,1 milijuna kuna duga

"Imao sam nekoliko sastanka s trećemajcima i predstavnicima resornih ministarstava, a ovoga tjedna ću imati sastanak s ministrom gospodarstva Horvatom, nadam se i s ministrom financija Marićem, upravo da im rastumačimo kako ovu situaciju treba iskoristiti, dok imaju proizvodnju, par brodova koje dovršavaju da bi smanjili izloženost državnim jamstvima, da se trajno oporave."

Povjerenje u trećemajsku "priču"

Komadina je kazao da je "tu u igri i ulaganje strateškog partnera iz Australije, brodovlasnika, koji bi gradio pet polarnih kruzera", dodavši da je polarni kruzer četiri puta skuplji od običnog tankera, stoji oko 160 milijuna eura.

"Radi se o jako velikom poslu, gdje ne bi bila velika izloženost države, gdje je posao financijski održiv, brodovi ne bi bili ugovoreni s gubitkom. Čak se ne traži cjelovito jamstvo, nego dijeljenje rizika između brodovlasnika i Vlade, a više ću znati nakon niza sastanaka", rekao je.

Uljanik Loris Rak: Za skladištenje i ležarinu broda u izgradnji 3. maj će Uljaniku platiti 1,3 milijuna kuna

Komadina očekuje da će se za početak ugovoriti barem jedan brod,  bez jamstava, što je, kaže, dobra volja brodovlasnika, jer je on zadovoljan kvalitetom radova na prethodnom brodu i ima povjerenja u trećemajsku "priču." Smatra da bi to povjerenje trebala poduprijeti i Vlada.

Na upit je li riječ o političkoj ili financijskoj odluci, Komadina je rekao da se se radi o političkoj, ali i poslovnoj odluci.

"Nije mi normalno da se situacija postavlja tako da će se sve samo riješiti. Neće se samo riješiti, nego će se urušiti, a država mora cjelovito opredijeliti, da imamo i dalje dio brodogradnje, jer će i sutra trebati graditi brodove, ne samo za strane naručitelje, nego i za domaću flotu, za nacionalnog brodara Jadroliniju, za obalnu stražu. Posla za raznu metalnu i brodograđevnu industriju će uvijek biti, šteta je da oprema i znanje u kvarnerskom bazenu nisu iskorišteni, jer ako nema proizvodnje, sve to ne vrijedi. Treba voditi računa i koliko bi sva ta oprema koštala da se nabavlja i da se proizvodnja pokreće, a sve imamo," rekao je.

3. maj Riječko brodogradilište Usponi i padovi 3. maja: Nekad je bio 16. na svijetu, s prihodom od 110 milijuna dolara

Komadina je još rekao da se radi o tome da bi se u budućnosti koncesija prenijela na tvrtku strateškog ulagača, a proizvodnja bi se nastavila, odnosno da je najizglednije upravo ulaganje australskog ulagača, koji bi gradio polarne kruzere.

HDZ-u želimo da ostane razjedinjen

Na pitanje očekuju li SDP opet velika previranja i borbe o tome tko će biti na listi za parlamentarne izbore, Komadina je odgovorio da smatra da su u dobroj poziciji, da su izvukli pouke iz podjela iz prijašnjih godina.

"Sada smo svjedoci upravo infekcije tim političkim virusom naših protivnika, a to je HDZ, koji je ušao u izborni ciklus poprilično razjedinjen. Mi im želimo naravno sve najbolje i neka ostanu tako razjedinjeni. Što se tiče nas, mi smo potpuno spremni, program je gotov, upućen u javnu raspravu, imenovani su koordinatori, izabran je izborni stožer."

3. maj Ovrha Računi Brodogradilišta 3. maj više nisu u blokadi

Komadina je rekao da je prije nekoliko dana u Ogulinu održao prvi sastanak koordinacije 7. izborne jedinice, proširenog izbornog stožera, s političkim čimbenicima te izborne jedinice. Rekao je da su tamo bili predsjednici organizacija, kolege Maras, Zmajlović, Vuković i drugi ljudi iz SDP-a, dodavši da se iz sastava vidi da nisu nikoga zaobilazili, ni one koji su nekada bili pod suspenzijama.

Na pitanje kako komentira izjavu riječkog pročelnika za kulturu Ivana Šarara, koji nije isključio mogućnost da se na sljedećim lokalnim izborima kandidira za gradonačelnika Rijeke, Komadina je rekao da se u to ne bi upuštao, da se svatko ima pravo kandidirati po uvjetima koji su zakonom propisani.

"Možda je to sve skupa u sklopu jednog EPK programa", zaključio je Komadina.

poginulo 298 ljudi
Snimke dokazuju da su MH17 srušili separatisti u Ukrajini: ‘Kamo da odvezemo tu krasoticu?’
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće
  • zdenislav:

    3maj u fazi oporavka 30 godina drzava pumpa novac u jamu bez dna trebao je davno biti zatvoren posto ne moze opstati

  • Beskucnik:

    Do kad ce drzava koju gospdoda mrze sanirat dugove komunistickog mastadonta ,te dodjeljivat drzavne stanove Frljicu i LEt 3 ,aplicirajte u Beograd pa nek vam oni novce daju

  • 195411:

    Komadina gdje si bio kad je grmilo i ne kiti se tuđim perjem