Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIPLOMACIJA

K. Grabar-Kitarović: Blisko susjedstvo i dalje nam je prioritet

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Ured predsjednice RH
1/2
09.06.2015.
u 13:11

Ja ću i dalje biti prvi gospodarski diplomat ove zemlje, poručila je K. Grabar-Kitarović

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je konferenciji na temu "Diplomacija i diplomatsko obrazovanje: dvadeset godina Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske" povodom obilježavanja Dana hrvatske diplomacije.

Predsjednica je rekla kako pred sobom imamo izazove s kojima se dosad nismo bili u prigodi susresti, ali i mogućnosti koje nam se dosad nisu nudile. Smatra da se otvorio prostor da Hrvatska značajnije iskorači prema prijateljima u svijetu, od Kine, Japana i drugih država Dalekog istoka, Rusije i srednjoazijskih država, preko država afričkog kontinenta do Južne Amerike.

Osvrnuvši se na područje Jugoistočne Europe, predsjednica je istaknula kako nam prostor našeg bliskog susjedstva ostaje od vitalne i strateške važnosti te sigurnosni i gospodarski cilj i prioritet. Naglasila je da hrvatska diplomacija mora aktivnije sudjelovati u Bruxellesu, ne samo u donošenju odluka koje se odnose na područje jugoistočne Europe nego i na područje Sredozemlja, koji je također hrvatski strateški interes, te na formiranje i izgradnju energetskih pravaca.

- Diplomati odavno više nisu ekskluzivni predstavnici svojih zemalja - rekla je K. Grabar-Kitarović, dodajući kako oni svoju ulogu dijele s gospodarstvenicima, predstavnicima civilnog društva, umjetnicima i znanstvenicima, blogerima i tviterašima.

- Ja ću, kao što sam već u više navrata najavljivala, i dalje biti prvi gospodarski diplomat ove zemlje i u tom kontekstu želim što je moguće rjeđe u bilateralnim odnosima s drugim državama koristiti frazu kako bilateralni gospodarski odnosi uvelike zaostaju za političkima - rekla je K. Grabar-Kitarović.

>> Regija zajedno na treća tržišta kao što to čini Skandinavija

>> Predsjednica u regiji treba nastaviti gdje je stao Josipović

Komentara 23

Avatar viki_nuland
viki_nuland
14:41 09.06.2015.

Region je zamjenjen novim imenom "blisko susjedstvo". Eto "kraljica Kilinda" nastavlja gdje je Jusipovic stao. Ogromna promjena...ha, ha, ha...

Avatar __________
__________
14:45 09.06.2015.

Bitno da je s Nikolićem srkala kamenice u Crnoj Gori, a nije bila u BIH s Papom i Hrvatima, zahvaljujući kojima je i postala predsjednica. Padaju maske...

JA
jason22
14:35 09.06.2015.

čekaj..čekaj...mislite li gospođe predsjednice na sloveniju, srbiju, bosnu, crnu goru..aj dobro i italiju i mađarsku ..ah da to je ona skupna država koju više ne smijem zvati regija..već jugoistočna europa..pa nije se tako u kampanji govorilo..govorilo se o okretanju k zapadu..,...a gdje je dosljednost..gdje su obećanja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije