Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija HŽ-a

‘Kod pruge usporim, jer vlak je uvijek brži’

pružni prijelaz
Foto: Ivica Galović/Pixsell
1/3
07.06.2019.
u 23:00

HŽ Infrastruktura u akciji kojom se podiže svijest o opasnostima željezničkih prijelaza

HŽ Infrastruktura i ove se godine uključila u Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima (ILCAD – International Level Crossing Awareness Day) koji se već 11 godina održava početkom lipnja u više od 40 zemalja s ciljem podizanja razine svjesnosti sudionika u prometu o opasnostima pri prelaženju željezničke pruge. Ovogodišnja akcija, koja se održava pod sloganom “Najvažniji STOP u danu” održana je na željezničko-cestovnom prijelazu Stari Jankovci, nedaleko od Vinkovaca, preko kojega svakodnevno prelazi veliki broj vozila.

Predavanja u školama

Prema riječima člana Uprave HŽ Infrastruktura Marka Z. Žubrinića na tom su prijelazu u razdoblju od 2013. do kraja travnja ove godine vozači lomili postavljene polubranike čak 15 puta, što puno govori o nepažnji pojedinih sudionika prometa. U istom tom razdoblju na željezničko-cestovnim prijelazima u Vukovarsko-srijemskoj županiji zabilježeno je 216 lomova polubranika.

– Jedino poštivanjem prometnih pravila možemo sačuvati živote i smanjiti broj nesreća na željezničko-cestovnim prijelazima, o čemu svjedoči i nacionalna i međunarodna statistika prema kojoj su u 98 posto slučajeva za nesreće na željezničko-cestovnom prijelazima krivi vozači cestovnih vozila, biciklisti ili pješaci – rekao je Žubrinić.

Tijekom akcije djelatnici MUP-a i HŽ Infrastrukture zaustavljali su vozače kamiona, autobusa, poljoprivrednih i radnih strojeva, ali i druge sudionike u prometu, dijelili im promotivne materijale te razgovarali s njima o potrebi poštivanja prometne signalizacije pri prelaženju preko pruge. Tom prigodom većina vozača novinarima je govorila kako paze pri prelasku željezničko-cestovnih prijelaza.

– Svakako da pazim, kako radi drugih tako i radi sebe. Uvijek kod nailaska na željezničko-cestovne prijelaze usporim ili stanem, ali svakako posebno pazim. Razmišljam na način da je vlak uvijek brži i bilo kakav “susret” s njim završava tragično – kazao nam je vozač teretnog vozila iz Srbije Milan Ivković.

Isto tako održana su i predavanja u 24 slavonske osnovne škole, koje se nalaze u blizini željezničkih pruga kako bi djecu upoznali s pravilima ponašanja u blizini željezničkih pruga.

Prema podacima HŽ-a, svi željezničko-cestovni prijelazi, njih 1512, osigurani su sukladno zakonskih propisima. Tako je njih 888 osigurano prometnim znakovima, 44 mehaničkim branicima, 122 svjetlosno-zvučnom signalizacijom, 388 svjetlosno-zvučnom signalizacijom i polubranicima, a preostalih 71 su pješački prijelazi osigurani mimoilaznim ogradama.

Obnovit će 49 prijelaza

Žubrinić je istaknuo kako HŽ kontinuirano ulaže u podizanje sigurnosti pa će tako do kraja 2021. godine biti obnovljeno i dodatno osigurano 49 željezničko-cestovnih prijelaza u Hrvatskoj u što će biti uloženo gotovo 73 milijuna kuna. U planu je i povećanje razine osiguranja na još 114 željezničko-cestovnih prijelaza za koje je u tijeku faza pripreme dokumentacije i projektiranje.

Komentara 1

DE
deda1234
20:45 08.06.2019.

Nije brzi ali je jaci..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije