Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUTRA U VEČERNJEM

Kod Gline otkriven nepoznati hrvatski vladar iz 8. stoljeća

11.04.2019.
u 19:00

Kada je u ljeto 2015. na Brekinjovoj kosi, nedaleko od Bojne, pronađen grob broj 4, nitko nije slutio da su arheolozi pronašli novog kneza.

Jesu li u Bojni na glinskom području, tik uz granicu s BiH, arheolozi pronašli novog hrvatskog vladara, možda će biti poznato nakon što se na ovom lokalitetu završe istraživanja.

No, sigurno je da knez koji je pronađen u Bojni otvara novo poglavlje hrvatske povijesti. A upravo je i tako nazvana izložba koja se tim povodom priprema u Arheološkom muzeju u Zagrebu. „Knez iz Bojne – novo poglavlje hrvatske povijesti“. Izložba koja se otvara 16. travnja predstavlja senzaciju u sagledavanju najranije hrvatske povijesti od 7. do 9. stoljeća.

Kada je u ljeto 2015. na Brekinjovoj kosi, nedaleko od Bojne, pronađen grob broj 4, nitko nije slutio da su arheolozi pronašli novog kneza. To je postalo jasno iz bogate pogrebne opreme koja je izlazila na vidjelo.

I neki drugi od ostalih 36 do sada pronađenih i istraženih grobova pokojnika i pokojnica na toj lokaciji bili su bogato opremljeni, no grob kneza jedinstven je u ovom dijelu Hrvatske. Nepoznati moćnik pokopan je s luksuznim srebrnim, pozlaćenim ostrugama s garniturom za pričvršćivanje, privjeskom od zlata s gorskim kristalom, zlatnim solidom bizantskog cara Konstantina V. Kopronima te odjećom protkanom zlatnim nitima..

>>Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili u e-izdanju!

Od ostalih tema izdvajamo:

>>Assangea 'prodao' Lenin. Za najpoznatijeg zviždača otimaju se Švedska i Trump

>>HDZ želi cenzus o izlaznosti od 50 posto birača na referendumu

>>Kineska investitorica Jiang Yu u Kumrovcu: Spremna sam pomoći u razvoju Zagorja, Tito je dobar brend

>>Večernjakov veliki paket: Enigmatika na dar (paket dostupan samo na kioscima) plus Ekran (najbolji TV prilog)

Ključne riječi

Komentara 18

ZW
zweistein
22:09 11.04.2019.

komunjare će opet poludjeti. ponovo revizija povijesti

WW
wwwcroxxx
22:55 11.04.2019.

HDZ i SDP kategorički negiraju postojanje Hrvata prije 1945. godine... zato vise nećemo glasati za njih na izborima. ...

DA
Davor1976
04:26 12.04.2019.

Šuti poturico

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije