Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moćni helikopteri

Kiowe obavile noćno gađanje i raketiranje prije predstavljanja u Kninu

Noćna bojna gađanja i raketiranja helikopterima Kiowa Warrior
Foto: MORH/ T. Brandt
1/3
03.08.2017.
u 09:04

Helikopteri OH-58D Kiowa Warrior primarno se koriste za izviđanje i napad

Noćno gađanje i raketiranje helikopterima OH-58D Kiowa Warrior u srijedu su na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ u Slunju proveli pripadnici Eskadrile helikoptera (EH) 93. zrakoplovne baze Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO), a tome su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga (OS) RH general zbora Mirko Šundov te zapovjednik HRZ-a i PZO-a general-bojnik Miroslav Kovač sa suradnicima.

Kako je u četvrtak izvijestilo Ministarstvo obrane (MORH),  noćnom bojnom gađanju prethodilo je dnevno gađanje održano dan ranije. Gađanja i raketiranja u noćnim uvjetima provedena su iz zraka puškostrojnicama 12,7 mm i nevođenim raketnim zrnima (NRZ) Hydra 70 mm na ciljeve na zemlji, pri čemu su piloti koristili NVG opremu za noćno letenje (Night Vision Googles - NVG).

Noćna bojna gađanja i raketiranja helikopterima Kiowa Warrior
1/6

Ministar Krstičević je izrazio zadovoljstvo provedbom noćnog gađanja naglasivši kako nabava i uvođenje u operativnu uporabu helikoptera OH-58D Kiowa Warrior predstavlja iznimno značenje i vrijednost za izgradnju novih sposobnosti Oružanih snaga RH.

Po završetku bojnog gađanja i raketiranja pripadnici Eskadrile helikoptera vraćaju se u svoju matičnu bazu, a helikopteri Kiowa Warrior javnosti će biti predstavljeni u Kninu u subotu tijekom svečanog obilježavanja Dana Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 22. obljetnice VRO „Oluja“.

Helikopteri OH-58D Kiowa Warrior primarno se koriste za izviđanje i napad. U borbenim uvjetima koristi se za protuoklopno djelovanje, blisku i vrlo blisku zračnu potporu, pratnju i zaštitu konvoja (escort), korekciju i navođenje topničke precizne paljbe te zapovijedanje i nadzor iz zraka digitalnim modemima i štićenim kanalima.

U civilne svrhe mogu se koristiti u akcijama traganja, nadzoru granice, pomoći u slučaju prirodnih katastrofa te izviđanju i snimanju različitih incidentnih situacija.

Komentara 34

DU
Deleted user
10:11 03.08.2017.

Ogroman iskorak u borbenoj moći OS RH. Sve što su piloti Helikoptera do sada radili isplatilo se samo sa ovim gađanjem. Da nije bilo obučenih pilota na drugim helikopterima za letenje danju i noću ovaj proces, dok bi se stigloo do gađanja u noćnim uvjetima, trajao bi minimum 3-5 godina, bravo. Kad se remontiraju borbeni helikopteri Mi-171 sh bilo bi dobro provesti gađanja i sa njima. sretno.

MO
mobitel20
09:37 03.08.2017.

Bravo piloti, bravo Hrvati! Brqvo i za USA,zasto ne!

DU
Deleted user
10:04 03.08.2017.

BRAVO za nase pilotkinje i pilote te sve zrakoplovce HRZ-a, OSRH. Bilo da gase pozare bilo da rade svoj primarni posao bojnih pilota ,oni su nas ponos !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije