Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaštićena vrsta

Kinez i trojica Korejaca pod istragom - htjeli slati mlađ jegulje iz Hrvatske u Vijetnam

Jegulje
Foto: MUP
1/2
06.03.2019.
u 11:54

Prvookrivljeni je nabavio ukupno najmanje 252 000 živih jedinki mlađi europske jegulje čija je ukupna vrijednost najmanje 450.000 eura, odnosno najmanje 3.300.000,00 kuna

USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv državljanina NR Kine (1972.) i trojice državljana Republike Koreje (1986., 1981., 1972.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja i trgovanja divljim vrstama u sastavu zločinačkog udruženja, objavljeno je danas. Rješenje je doneseno  na temelju kaznene prijave Policijske uprave zagrebačke.

Osnovano se sumnja da je prvookrivljeni, od prosinca 2018. godine do 6. veljače 2019., na području Republike Koreje i Republike Hrvatske, radi pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge, u zajedničko djelovanje povezao ostale okrivljenike i veći broj zasad nepoznatih osoba, odredivši kao cilj djelovanja nabavu, prijevoz i isporuku mlađi europske jegulje (Anguilla anguilla), tzv. staklače, iz Hrvatske u Republiku Vijetnam i druge države na području Azije radi njezine daljnje preprodaje na ilegalnom tržištu, iako su znali da je ona proglašena strogo zaštićenom vrstom i da je od 2010. godine, sukladno odredbama Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih vrsta životinja i biljaka (CITES) i Uredbe Vijeća (EZ), br. 338/97, na snazi zabrana izvoza europskih jegulja s obzirom na to da se radi o kritično ugroženoj vrsti na području Europske unije.

U cilju realizacije plana, navodi USKOK; prvookrivljeni je dolazio na područje Hrvatske i od zasad nepoznatih osoba nabavljao veće količine mlađi europske jegulje koju je potom, sukladno dogovoru s drugookrivljenim i drugim zasad nepoznatim osobama, čuvao u bazenima u prilagođenom skladišnom prostoru na području Zagreba, gdje su mlađ pakirali u PVC vrećice ispunjene vodom odgovarajuće temperature radi daljnjeg transporta.

Potom su prvookrivljeni i drugookrivljeni tako pakiranu mlađ predavali trećeokrivljenom i četvrtookrivljenom radi njezina daljnjeg prijenosa iz Hrvatske u Vijetnam i druge države na području Azije. Sukladno dogovoru, prvookrivljeni je prethodno za treće- i četvrtookrivljenog rezervirao i plaćao avionske karte i smještaj u Hrvatskoj. Na opisani način prvookrivljeni je nabavio ukupno najmanje 252 000 živih jedinki mlađi europske jegulje čija je ukupna vrijednost najmanje 450.000 eura, odnosno najmanje 3.300.000,00 kuna.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

VIDEO Policijski pas Maša otkrila drogu u vozilu:

Komentara 4

MO
modovisisajteMaraschino
14:10 06.03.2019.

eto kako država može zaraditi... dozvoliti da se osnuje laboratorij u kojem će se umjetno oplođivati i proizvoditi jegulje i onda prodavati (slično kao što rade za kavijar ili ribu iz uzgoja).... ovako šverc cvijeta i uništava se vrsta do izumiranja... ali lakše porezima i nametima.....

DU
Deleted user
19:29 06.03.2019.

Nije to ništa šta sve Kinezi rade. Dođu kao uvaženja delegacija u neku zapadnu fabriku sa visokom tehnologijom...i tajno snimaju i kradu. Zato su u nekim državama nova pravila: moraju SVI biti pregledani i ostaviti sve stvari prije svih sastanaka i dogovora.

SE
serđo12
12:30 06.03.2019.

Mogli su slati Rio Mare ?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije