Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izazovi sigurnosti

Kibernetički napadi pogađaju tvrtke, ali i nacionalnu sigurnost država

Innotech 2023
Renata Rašović
31.03.2023.
u 23:02

Konferencija Innotech 2023 u Tel Avivu predstavila je brojne startupove i demonstrirala revolucionarne proizvode, ali i otvorila pitanje podizanja svijesti o izazovima kibernetičke sigurnosti

Konferencija INNOTECH 2023, održana u Izraelu pod okriljem ministarstava vanjskih poslova i financija, u kompleksu Expo u Tel Avivu, otvorila je učinkovitu poslovnu arenu i priliku za B2B sastanke, profesionalne sadržaje najboljih stručnjaka i intrigantne panel rasprave. Predstavila je startupove i demonstrirala revolucionarne proizvode, prikazala brojne izazove i prioritete tehnološke industrije i sektora visoke tehnologije o temama kao što su umjetna inteligencija (AI) ili razvoj pametnih gradova, ali i otvorila ključno pitanje: podizanje svijesti o važnosti, zapravo, nužnosti prepoznavanja izazova kibernetičke sigurnosti odnosno prijetnji pojedincima, tvrtkama, ali i nacionalnoj sigurnosti država diljem globusa.

Katalizator za inovacije

Stoga, među predavačima su bili i neki od ključnih ljudi sektora izraelske nacionalne kibernetičke sigurnosti kao što je Yigal Unna, bivši direktor izraelske Nacionalne kibernetičke uprave.

- Tijekom svoje karijere smatrao sam da je zaštita demokratskog duha, te najkritičnije infrastrukture, od kibernetičkih napada mnogo izazovnija, teža i ključnija od rutinske zaštite drugih infrastruktura, koliko god one bile važne. Demokracija u pogledu inovacija bitna je, kritična i stvara plodonosnu platformu za startupe, fondove rizičnog kapitala i velike ideje. Demokracija je katalizator za inovacije - kazao je Yigal Unna.

Jedan od govornika bio je i Erez Tidhart, aktualni izvršni direktor izraelske Nacionalne kibernetičke uprave (INSD).

- Nacionalna kibernetička sigurnost je krucijalna u zaštiti država od kibernetičkih prijetnji i napada. Nastajanje tehnologija kao što je umjetna inteligencija u suradnji s inovacijskim laboratorijima, partnerstvom i cloud tehnologijom, može pomoći nacionalnoj kibernetičkoj obrani. Ključno je da nastavimo investirati i istraživati inovativna rješenja kako bismo ojačali nacionalnu kibernetičku sigurnost i zaštitili naše zemlje od kibernetičkih prijetnji – rekao je Erez Tidhar.

Dr Christopher Ahlberg, osnivač i izvršni direktor tvrtke Recorded Future govorio je o kibernetičkim prijetnjama u "hiperkonektiranom" svijetu.

- U nekom starijem svijetu, obavještajne agencije krale su tajne, kibernetički kriminalci krali su kreditne kartice i držali se podalje od vlada. U novom svijetu, kibernetički kriminalci kradu tajne, obavještajne agencije kradu novac, a vlade preuzimaju kontrolu nad kibernetičkim kriminalcima. Na taj način, ni jedan ruski ransomware tj maliciozni program u šest mjeseci nije pogodio neku kinesku metu - naglasio je dr. Ahlberg.

Proizvodnja nanodijamanata

U istom paviljonu, u neposrednoj blizini konferencijske dvorane predstavljene su brojne tehnološke inovacije privatnih tvrtki, usko povezanih sa sektorom kibernetičke sigurnosti. VieRally prva je platforma za predviđanje utjecaja na društvenim mrežama koja će omogućiti brendovima i agencijama da proaktivno upravljaju svojim online imidžem. Sinfestim, tvrtka za bioelektroničku medicinu, predstavila je tretman koji mijenja život za izazovne akutne i kronične bolesti: njegova tehnologija može stimulirati unutarnje neurološke putove tijela.

Alumor je predstavio pročistač koji dezinficira vodu iz bunara, potoka, izvora i jezera od svih mikrobioloških nečistoća, a Ray Techniques razvio je jedinstvenu tehnologiju za proizvodnju nanodijamanata, najmanjih dijamantnih čestica prosječne veličine 4-5 nanometara pomoću lasera, iz mješavine pepela i voska. Budućnost je stigla!

Video: Od prvog travnja velika promjena na bankomatima: Uvode se novi apoeni

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije