Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razdor

Kerumova Fani izazvala raskol u splitskom Društvu arhitekata

prosvjed na marjanu (1)
Ivo Čagalj/PIXSELL
19.01.2011.
u 13:18

Jurica Jelavić, predsjednik DAS-a, koji je pozvan za natječaj za uređenje dijela Marjana, novinarima je podijelio popis sličnih poslova koje su radili njegovi kolege u ostavci

Prosvjed Splićana na Marjanu, istragu Državnog odvjetništva, a sada i raskol u Društvu arhitekata Split najavom gradnje na jednom dijelu Marjana izazvala je Fani Horvat, djevojka splitskog gradonačelnika Željka Keruma, odnosno njezina tvrtka Latebra.

Nakon što je petero članova Predsjedništva DAS-a i dvoje urednika njihova portala dalo ostavke, izravno prozivajući Juricu Jelavića, svoga predsjednika koji je sudjelovao na pozivnom urbanističko-arhitektonskom natječaju za uređenje plaže i gradnju ugostiteljskog objekta na Marjanu, on je jučer iznio svoje gledište.

– Upitna je moralnost ostavki koje je podnijelo petero kolega, članova Predsjedništva Društva arhitekata Split, jer nam je svima mandat istekao. Iskoristili su medijsku eksponiranost slučaja gradnje na rubu park-šume Marjan kako bi izazvali raskol u DAS-u i potpunu paralizu rada strukovne institucije – rekao je Jelavić, kojega su, kao i dio članova Predsjedništva, kolege u ostavci prozvali za degradaciju ugleda organizacije, njezinu marginalizaciju te klijentelistički odnos s gradskom upravom.

Nije znao, a pozvan

S druge strane, Jelavić ne vidi problem u tome što je sudjelovao na pozivnom natječaju, iako je, kada je već bio objavljen u Vjesniku, kazao da o njemu ništa ne zna.

– Nisam znao, nisam vidio natječaj, a tada mi još nije rečeno da sam pozvan – tvrdi Jelavić.

Politika pojela struku

– Moralno je sudjelovati na natječajima u granicama zakona i pravila struke – izjavio je Jelavić, koji nije znao da je bilo nezakonitosti pri kupnji zemljišta, što je sada predmet zanimanja Državnog odvjetništva u Splitu, nakon čega se doznalo kako nije sve bilo po zakonu. Na pitanje je li znao da se ne smije graditi u park-šumi, odgovorio je kako arhitekti samo crtaju, a ne izdaju dozvole za gradnju.

– Funkcija je natječaja da se prostorno provjeri lokacija. Uvijek kada me pozovu, ja ću sudjelovati – rekao je Jelavić, iako je ustvrdio kako pozivni natječaji, koji su uobičajeni i vani, kod nas nisu dobri jer politika marginalizira struku i često je riječ o farsi s lošim rezultatima. Rekao je da će se zalagati za javne natječaje te je dodao da mu je drago što se dogodio prosvjed na Marjanu, iako je on jedan od pozvanih arhitekata.

– Pozdravljam inicijativu za Marjan. Dobro je i da se Društvo arhitekata Split trgnulo iz letargije, prelazi u ofenzivu i diže glavu. Ni ja se ne slažem s takvim načinom rada, ali nemam mogućnosti promijeniti ovaj svijet – poručio je Jelavić.

Inače, Državno odvjetništvo vjerojatno će zatražiti raskidanje ugovora prema kojem je Latebra kupila zemljište. Nije bilo ponuđeno na prvokup županiji, što je jučer potvrđeno.

Komentara 1

SA
Savjest
18:12 19.01.2011.

\"Na pitanje je li znao da se ne smije graditi u park-šumi, odgovorio je da arhitekti samo crtaju, a ne izdaju dozvole za gradnju\". Tako i geotehničari samo pišu i crtaju, a drugi (ugroženi susjedi) brinu se o stabilnosti objekatata na klizištima kako oni i njihovi ukućani ne bi ostali bez zdravlja ili glave. Eto do čega dovodi formalno zadovoljavanje uvjeta koji život znače!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije