Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

KBC Rijeka o slučaju trudnice koju su navodno slali u Sloveniju: Zasad nije utvrđen propust

Liječnici su navodno trudnici preporučili da ode obaviti prekid trudnoće u 22. tjednu u Sloveniju nakon što su utvrdili da njezino dijete neće preživjeti
04. ožujka 2021. u 17:50 1 komentara 2463 prikaza
KBC Rijeka
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Zbog medicinsko-pravne složenosti, riječki KBC odgodio je konačno očitovanje do završetka neovisne ekspertize vanjskog inspekcijskog nadzora koji vodi Ministarstvo zdravstva u vezi sa slučajem pacijentice koja nije mogla prekinuti trudnoću nakon 23. tjedna, izvijestio je KBC.

KBC Rijeka u riječkom KBC-u Nakon vijesti da im nerođeno dijete neće preživjeti, mladi par 'u povjerenju' dobio neobičnu preporuku

U priopćenju za javnost, koje je potpisao ravnatelj riječkoga KBC-a Alen Ružić, navodi se da je ravnateljstvo KBC-a pokrenulo propisane postupke za utvrđivanje eventualnih nepravilnosti u liječenju pacijentice, koja u Rijeci nije mogla obaviti prekid trudnoće. Nakon emitiranja televizijske emisije u kojoj je objavljen taj slučaj, u riječki KBC upućena je inspekcija Ministarstva zdravstva, dodaje se u priopćenju.

Interna tijela riječkoga KBC-a zasad nisu uočila propust liječnika Klinike za ginekologiju i porodništvo te bolnice, stoji u priopćenju.

Riječ je o slučaju mladog para iz Ičića, u blizini Opatije, koji je nakon gotovo šest mjeseci uredne trudnoće doznao da dijete neće preživjeti zbog teške malformacije glave.

Ilustracija prekid trudnoće Javilo se još žena koje su iz KBC-a Rijeka poslali u Sloveniju, jedna ima i pisani trag

Prema njihovim riječima, iz riječkoga KBC-a trudnicu su uputili kući bez preporuka za daljnje postupanje, a usmeno su ih izvijestili da inducirani porođaj i pobačaj u toj fazi u Hrvatskoj nije moguć. Također, usmeno su ih uputili da trudnica taj zahvat privatno obavi u Sloveniji, no nakon toga su doznali da se on može obaviti u zagrebačkoj Petrovoj bolnici, što je i učinjeno pošto je etičko povjerenstvo te bolnice odobrilo postupak.

SLUČAJ DJEVOJČICE IZ NOVE GRADIŠKE
Janjić se oglasila o kaznenoj prijavi: Ispričavam se svima, ne razumijem se u rad Centra za socijalnu skrb
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati