Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sabor većinom izabrao

Kazimir Bačić ravnatelj HRT-a, Mostov uvjet bio niža pretplata

Bačić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
18.02.2017.
u 19:18

Novi prisavski šef želi više domaćeg i obrazovnog programa

Prije dva tjedna bio je jedan od tri favorita, onda je ispao iz igre, da bi se na kraju u roku od samo 24 sata prometnuo u dobitnika. Riječ je o Kazimiru Bačiću koji je jučer, na prijedlog Odbora za medije, u Saboru i konačno izabran za novog glavnog ravnatelja HRT-a, a na tu poziciju dolazi s mjesta rukovoditelja televizijske tehnike HRT-a.

Iako je još ujutro na sjednici Odbora za medije Most glasovao protiv HDZ-ova prijedloga da se Bačića imenuje glavnim prisavskim ravnateljem, nakon duljih razgovora s HDZ-om Most ga je poslijepodne na glasovanju ipak podržao.

Bačić je izabran s 90 glasova za, nijednim glasom protiv te uz 12 suzdržanih. Moglo se čuti da je Most pristao podržati Bačića uz tri uvjeta: smanjenje RTV preplate, restrukturiranje HRT-a, a proširila se i priča da je traženo da novim šefom HRT-ova Informativno-medijskog servisa (IMS) postane osoba koju bi izabrao Most.

Usto, doznajemo, iako su bili u sabornici tijekom glasovanja, Zlatko Hasanbegović (HDZ) i nezavisna Bruna Esih nisu se uopće izjasnili niti su glasovali. Štoviše, Hasanbegović je navodno na Klubu HDZ-a uoči glasovanja tražio da se objasni prema kojim se kriterijima i uz koje obrazloženje nekoga uopće podržava i predlaže.

A u raspravi prije glasovanja Milorad Pupovac (SDSS) bio je zadovoljan što je usuglašen prijedlog kako bi se moglo pristupiti onome što HRT očekuje, a to je smanjivanje troškova i bolja kontrola sredstava. Osvrnuo se i na Bačićev program u kojem se usmjerio na pojednostavljenje organizacije, povećanje efikasnosti i pojeftinjenje organizacije, bilo da je riječ o proizvodnji, tehnologiji...

– Bačić iznosi primjedbe na program koje su dobre, kao ona da ima previše stranog, a premalo domaćeg programa. Slažem se i da treba pojačati obrazovni program koji je nekada bio najbolji, a jednako vrijedi i za znanstveni program.

Kada kaže da informativni program televizije gubi utrku s drugim medijima, to je istina. A kako Bačić misli tu kompetitivnost HRT-a učiniti većom, bilo bi dobro da imamo više konkretnih odgovora nego što imamo u njegovu prijedlogu programa rada i upravljanja HRT-om – objasnio je Pupovac te zaključio da će SDSS podržati Bačića, ali nije previše optimističan, ne zato što nemaju povjerenja u Bačića, nego zato što još nije pronađena energija koja bi promijenila stanje na HRT-u. Arsen Bauk (SDP) rekao je da će ipak biti suzdržan.

– Sporimo način izbora. Do jutros nismo znali tko će biti kandidat većine, a suglasnost se postiže tek uoči glasovanja. Način izbora glavnog ravnatelja je dokaz teškog (ne)funkcioniranja vladajuće većine – kazao je Bauk.

– Glavna nam je misao racionalizacija i bolje poslovanje HRT-a. Nećemo trpjeti tajne anekse na plaće, nepoštivanje zaključaka Sabora, inzistirat ćemo da se stvore financije i materijalne osnove za smanjenje pretplate – upozorio je Jasen Mesić iz HDZ-a.      

>> Tko je Kazimir Bačić, novi glavni ravnatelj HRT-a

>> Kazimir Bačić novi glavni ravnatelj HRT-a

Komentara 1

AL
Alkana
22:32 18.02.2017.

Uvjet Mosta: smanjenje pretplate za 15 kn? Koji idiotizam. A što će zbog toga manjka novca ljudi gubiti posao i što će se smanjiti kvaliteta programa, o tome Petrov ne vodi računa. Ruku na srce i moramo priznati da 80 kn nije puno mjesečno. Prograam je sigurno najkvalitetniji od svih drugih konkurentnih televizija. Dobre serije, filmovi, koncerti!, obrazovni program, dokumentarni - toga uopće nema na drugim televizijama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije