Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Carevo ruho

Kavaću i Zebi uvjetne osude – nagodili se s USKOK-om

'                               '
''
18.03.2011.
u 16:15

Zeba je osuđen je na godinu dana zatvora uz rok kušnje od tri godine, a Kavać na 10 mjeseci uz rok kušnje od tri godine

Zoran Zeba, četvrtooptuženi u akciji kodnog imena Carevo ruho, osuđen je danas na zagrebačkome Županijskom sudu uvjetno na godinu dana zatvora uz rok kušnje od tri godine, dok je Vlado Kavać, osmooptuženi u istom postupku, osuđen uvjetno na 10 mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine.

Završen postupak

Presude su donesene na sjednici optužnog vijeća kojim je predsjedao sudac Zdravko Majerović i rezultat su nagodbe s USKOK-om. Drugim riječima, Zeba, direktor Konstruktora iz Zlatara, i Kavać, bivši ravnatelj Županijske uprave za ceste Krapinsko-zagorske županije, priznali su djela za koja ih je USKOK u svojoj optužnici teretio. Tim priznanjem dobili su blažu kaznu i nagodbu, što znači da je sudski postupak, što se tiče njih dvojice, završen.

Postupak protiv ostale šestorice optuženika, uključujući i Marijana Đureka, bivšega gradonačelnika Zlatara, koji se na jučerašnjem ročištu nije pojavio zbog bolesti, razdvojen je. Iduće ročište sazvano je za kraj ožujka, kada će biti donesena odluka o pravomoćnosti optužnice, ako se još netko od optuženika ne odluči nagoditi s USKOK-om.

USKOK Đureka te još petoricu tereti zlouporabu položaja i ovlasti, krivotvorenje isprava, povrede vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga te utaje poreza i drugih davanja. Prema optužnici, šteta počinjena tim djelima je 26,8 milijuna kuna, a Grad Zlatar je nakon svega i bankrotirao. Optužnica protiv Đureka i ostalih podignuta je uoči Božića lani i to nakon gotovo jednogodišnje istrage. Đurek se tereti da je od travnja 2005. do svibnja 2009. kao gradonačelnik Zlatara s direktorima građevinskih tvrtki protivno odredbama Zakona o javnoj nabavi te mimo natječajnih uvjeta i krivotvorenjem natječajne dokumentacije zaključio ugovore o izvođenju građevinskih radova. Na temelju tako krivotvorene dokumentacije građevinari su Đureku ispostavili tzv. privremene situacije, iako su znali da radovi nisu napravljeni.

Blokiran žiroračun

Za pokretanje novih projekata Đurek je trebao novac, a novac je tražio u bankama podižući kredite. Dizao je kredite iako je znao da ih ne može vratiti. Povrat kredita jamčio je opteretivši imovinu Zlatara, tako što je zasnovao založno pravo na nekretninama i poslovnim udjelima u vlasništvu Grada. Đurek je tako založio cjelokupnu imovinu Zlatara te doveo do prezaduženosti i blokade gradskog žiroračuna.

Ključne riječi

Komentara 2

ZE
zeljkozeljko
09:35 20.03.2011.

Kome bude izrećena pravomoćna presuda za takva djlea, trebala bi mu se oduzeti sva imovina(na početku procesa imovinu blokirati). Ostaviti ga u gaćama do kraja života, i da kuša teško raditi na isti rok.

KI
kiki29
13:39 20.03.2011.

zeljac slažem se, dečki su se debelo okoristili a sad su prošli s uvjetnom....sramota..nema tu nikakve vražje suradnje s uskokom, kad uskok ima sve dokaze, trebalo ih je staviti u prdekanu na pet godina pa da razmišljaju malo o postupcima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije