Naslovnica Vijesti Svijet

Katolička Crkva u BiH očekuje pozitivne učinke Dodikova susreta s papom Franjom

Monsinjor Tomašević je kazao kako je posjet dogovoren diplomatskim kanalima uz posredovanje apostolske nuncijature, što je uobičajeni način komunikacije u međudržavnim odnosima. Nekada je u to uključena i mjesna Crkva, no ovoga puta to nije bio slučaj
16. travnja 2019. u 11:32 4 komentara 377 prikaza
Milorad Dodik
Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Katolička Crkva u Bosni i Hercegovini nije bila izravno uključena u organizaciju najavljenog posjeta predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika Vatikanu, no očekuje da će on doprinijeti poboljšanju stanja i poslužiti kao poticaj da se i na području Republike Srpske dosljedno poštuju prava malobrojnih katolika koji su tamo ostali živjeti nakon rata, izjavio je u utorak za Hinu glavni tajnik Biskupske konferencije BiH monsinjor Ivo Tomašević.

Papa Franjo ljubio stopala vođama Južnog Sudana ljubio stopala Vatikan objasnio Papin ponizni potez koji je mnoge iznenadio!

Dodik bi u Vatikan trebao putovati idućeg tjedna, a prema najavi ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka nominalnog bi šefa bosanskohercegovačke države papa Franjo trebao primiti u audijenciju 26. travnja.

Monsinjor Tomašević je kazao kako je posjet dogovoren diplomatskim kanalima uz posredovanje apostolske nuncijature, što je uobičajeni način komunikacije u međudržavnim odnosima. Nekada je u to uključena i mjesna Crkva, no ovoga puta to nije bio slučaj.

Glavni tajnik BK BiH ipak ističe kako je od forme puno značajnije ono što će susret Dodika i pape Franje donijeti Bosni i Hercegovini pa time i katolicima koji u njoj žive. Podsjetio je kako se papa Franjo učestalo sastaje s osobama različitih profila i uvjerenja, a sve s ciljem da pokuša doprinijeti boljitku i pozitivnim promjenama. 

"Papa se sastaje sa svima isključivo sa željom da se stvari pomaknu nabolje", kazao je Tomašević dodajući kako je to jedni način da i Crkva ostvari svoje poslanje i gradi mir u svakoj zemlji.

Dodao je kako na isti taj načn djeluju i kardinal Vinko Puljić i svi biskupi u BiH, jer žele poticati druge na dobro i gradnju i jačanje mira, a to uključuje i zalaganje za prava svakog čovjeka pa tako i katolika.

Papa Franjo Vatikanska kontrola Što znači kad papa pošalje inspekciju, smjenu ili pomoć?

Svi u BiH, podsjetio je Tomašević, dobro znaju kakva je sudbina zadesila katoličku zajednicu u Republici Srpskoj, odnosno dijelove Banjolučke i Vrhbosanske nadbiskupije koji su administrativno u sastavu tog entiteta.

Banjolučki biskup Franjo Komarica bio je ranije metom oštrih Dodikovih napada upravo zbog stalnog upozoravanja na obespravljenost katolika u RS-u. U ožujku 2018. Dodik je optužio banjolučkog biskupa da "izmišlja i podvaljuje" kada govori o stanju u kojemu se nalaze vjernici u njegovoj biskupiji, kojih je tamo sada tek oko 30 tisuća, dok ih je 1991. godine bilo više od 96 tisuća.

Papa u Maroku Dijalog za održivi suživot Papa malim katoličkim zajednicama: Niste sami

"Biskup Komarica, ali i drugi biskupi godinama su upozoravali su na teško stanje u kojemu žive katolici u RS-u", kazao je monsinjor Tomašević istaknuvši kako su sve činjenice o tome dobro poznate i apostolskoj nuncijaturi u BiH i Vatikanu pa tako i Svetom Ocu.

Crkva u BiH odnosno njeni biskupi zalažu se za to da joj se omogući nesmetano djelovanje, da se vjernicima zajamče njihove slobode i jednakopravnost s drugima pa očekuju da to bude i tema o kojoj će razgovarati Dodik i papa Franjo. Tko poznaje ovog papu zna da on svojim djelima i susretima pokušava potaknuti stvar nabolje", poručio je Tomašević istaknuvši kako je riječ o istom onom odnosu prema BiH kakvoga su imali i Ivan Pavao II i Benedikt XVI.

"To se neće promijeniti, a mi se molimo da ovakvi susreti donesu plodove", kazao je glavni tajnik BK BiH.

Video: Papa Franjo

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša