Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jednakost globalno

Karta svijeta: Koliko su žene zbilja ravnopravne muškarcima?!

ravnopravnost,karta
Foto: chartsbin.com
29.01.2014.
u 09:07

Vodeća po ravnopravnosti je Nizozemska s indeksom 45, dok je na začelju Jemen sa 747. Hrvatska je s indeksom 179 zauzela poprilično dobru poziciju. Bolju i od Velike Britanije čiji indeks iznosi 205.

Koliko je još zemalja na svijet gdje je ravnopravnost spolova mit, a ne stvarnost? Odgovor na to pitanje lako je iščitati iz karte svijeta koju je na temelju statistike Programa Ujedinjenih naroda za razvoj iz 2012. godine kreirala stranica chartsbin.com.

Države su kategorizirane po indeksu neravnopravnosti spolova a on je, piše Time, izračunat na temelju čimbenika kao što su stopa smrtnosti rodilja, broj žena zaposlenih u državnim tijelima te postotak zaposlenih pripadnica ljepšeg spola. Što je indeks neravnopravnosti u pojedinoj državi veći, tamnija je boja kojom je ona prezentirana.

Najsvjetlija je Nizozemska s indeksom 45, dok je najtamniji Jemen sa 747. U rangu najravnopravnijih zemalja nalaze se gotovo sve zapadnoeuropske zemalje te Kanada i Australija.

Hrvatska je s indeksom 179 zauzela poprilično dobru poziciju. Bolju i od Velike Britanije čiji indeks iznosi 205. Najravnopravnija zemlja u regiji je Slovenija s indeksom 80.

>>Evo što Google prvo 'pomisli' za svaku zemlju u Europi

Komentara 3

KO
kolarjeva3
07:05 30.01.2014.

Ne mogu vjerovat - opet Slovenija !!

Avatar stravaxx
stravaxx
10:27 31.01.2014.

prema boji čini mi se da je na grenlandu najbolje i da tamo vlada potpuna ravnopravnost

Avatar rokoprčina
rokoprčina
08:14 01.02.2014.

Ja san bog u svojoj kuci.A žena mi pomaže u svemu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije