Naslovnica Vijesti Hrvatska

Karlovčanka na udaru sumnjivih poziva. Policija: Ignorirajte ih i ne javljajte se

Sumnja da je na pik telekomunikacijske bande došla zato što je još davno svoj broj mobitela prijavila u imenik koji se nalazi u web-imeniku
17. srpnja 2019. u 07:27 8 komentara 16082 prikaza
mobitel
Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL

Ako vas zovu iz Irske, Velike Britanije, Švedske, Norveške, Finske, Estonije pa i drugih europskih zemalja, a tamo nemate prijatelje ili rodbinu, nemojte se javiti ni odgovarati na propušten poziv.

Mobitel u vožnji SABOR Korištenje mobitela u vožnji kažnjavat će se sa tisuću kuna

KAportal piše da je Karlovčanka s kojom su razgovarali već danima na udaru inozemnih poziva, a dobiva ih i desetak po danu. Prozrela je da je riječ o nečemu ilegalnom pa se ne javlja, no to svakako iritira i nju i njezinu obitelj. Sumnja da je na pik telekomunikacijske bande došla zato što je još davno svoj broj mobitela prijavila u imenik koji se nalazi u web-imeniku.

Iz PU karlovačke kažu da tijekom 2019. godine u Policijskoj upravi karlovačkoj nije bilo prijava građana vezano za navedene slučajeve prijevara putem telefonskih poziva iz inozemstva.

– Upoznati smo s takvim pokušajima prijevara na području drugih policijskih uprava, a koje uključuju kratko pozivanje korisnika kako bi korisnicima ostala informacija o propuštenom pozivu na koji onda korisnici mogu uzvratiti poziv, što može rezultirati visokim troškovima (pozivanje međunarodnih ili satelitskih brojeva). Najbolja zaštita od neželjenih iznosa računa jest ignoriranje takvih poziva, odnosno neuzvraćanje propuštenog poziva – kažu u policiji.

Policija/Ilustracija OPREZNO Dvije 'maserke' pokrale 85-godišnjeg Karlovčanina

U policiji kažu da svakako treba biti dodatno oprezan, a ako se posumnja da je riječ o zlouporabi ili prijevari, odnosno neželjenoj elektroničkoj komunikaciji, od velike je važnosti da korisnici uvijek prijave takve brojeve svojem operatoru (davatelju usluge) ili HAKOM-u.

Hrvatski Telekom i Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM)
Generacija NOW
Pobjednički tim natječaja Hrvatskog Telekoma i IRIM-a: „Definirali smo i napravili svoj standard IT učionice – onakav kakav kod nas još ne postoji“

A1 izdvaja za Vas

  • chemica:

    Zato postoji opcija blokiranja poziva. Pola familije poblokirah pa nek nađu nekog drugog mulca da ga u zdrav mozak. Bolesni ljudi. To koliko je pak banirano raznoraznih prodavača svega i svačega zajedno s agencijama sa svojim besmislenim anketama...Desetak brojeva, sigurno. ... prikaži još!. U kombinaciji s obaveznom provjerom broja u telefonskom imeniku, jednom me možeš maksimalno dignut na foru, i nikad više.

  • dvorskaluda:

    Pozivi na mob bili strašno učestali, broj iz neke banana države, došlo mi do grla, pišem VIP-u, oni kažu sorry, idi na MUP. U MUP- pitaju me je li se možda vi sami nazivate? Kao zapisali taj broj, pa će ... prikaži još!će ono provjerit. Nikad povratne info. Kao je budala i jad, pa se zivkam? Strašno! Pa ti prijavi uznemiravanje nazivanjem. Naravno da se ne javim, ali ide mi na živac to maltretiranje.

  • alfich:

    Opet maslo "predsjednika" M&K kluba Radošić ? Sve dok ga Policija ne uhiti, neće biti mira !