Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliki projekt

Karlovčani uz Koranu i Mrežnicu dobili nasip od 5,8 kilometara

Karlovac: Svečano  obilježavanje dovršetka radova na nasipima uz Koranu i Mrežnicu
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/4
03.05.2022.
u 08:29

Cijena gradnje ovog dijela nasipa, 50 milijuna kuna, gotovo je identična visini štete koju su mještani u Logorištu i Maloj Švarči pretrpjeli u velikim poplavama 2014. i 2015. godine, kada su im se rijeke prelijevale u kuće

Karlovačka južna naselja Logorište, Mala Švarča, Turanjski Poloj uz Koranu i Mrežnicu doživjela su katastrofične poplave 2014. i 2015. godine, kada su svijet obišle slike u kojima su se nabujale rijeke ljudima doslovno prelijevale kroz prozore u njihove domove. Od tada je izgradnja sustava zaštite od poplave za Karlovčane postala jedna od najvažnijih tema.

Ovih je dana dio tog velikog projekta postao stvarnost: sagrađen je 5,8 kilometara dugačak nasip uz Koranu i Mrežnicu, u karlovačkim naseljima Logorište, Mala Švarča, Turanjski Poloj, koji štiti mještane od mogućih poplava.

Desetljeća poplava

Gradnja je stajala 49,7 milijuna kuna. On je, zapravo, dio EU projekta zaštite od poplava karlovačko-sisačkog područja vrijednog čak 1,7 milijardi kuna.

Lokaciju je, kao svoj zadnji "teren" u ulozi ministra, obišao i Tomislav Ćorić, koji je kazao da je opasnosti od poplava, koje su desetljećima bile prijetnja tamošnjem stanovništvu, došao kraj te da je gradnja sustava obrane od poplava, o kojem se na karlovačkom području promišljalo pola stoljeća, ubrzana zahvaljujući tome što je država usvojila poseban zakonski okvir nazvan "lex Kupa" te zato što je Vlada projekt gradnje sustava obrane od poplava proglasila strateškim projektom države.

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL, ilustracija

Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda, investitora projekta, kazao je da je nasip iznimne kvalitete te da građani mogu biti sigurni. Izgrađen je na mjestu gdje su se mnogi borili s poplavama Korane, Mrežnice i Kupe te zbog kojih je 2018. godine bio izgrađen privremeni sustav obrane od poplava duljine veće od šest kilometara, koji je izdržao dva poplavljivanja 2018. i jedno 2019. godine.

– Na području Logorišta i Male Švarče bilo je ugroženo između 300 i 500 objekata i nastala šteta bila je između 30 i 50 milijuna kuna po svakoj poplavi. Ovaj nasip od 50 milijuna kuna zapravo pokazuje da se isplati ulagati u sustav obrane od poplava, jer su štete višestruko veće od troškova investicije i održavanja sustava – rekao je Z. Đuroković. Dodao je i da su na karlovačkom području trenutačno otvorena gradilišta u vrijednosti od 230 milijuna kuna.

– Nasipi se grade uz Brzu cestu te na potezu Selce – Rečica uz Kupu – dodao je Đuroković.

Radove na izgradnji nasipa izvele se karlovačke tvrtke Vodoprivreda i Aquaterm, Vodoprivreda iz Zagreba, Sokol iz Vinkovaca i Lapor iz Velike Gorice.

Karlovački gradonačelnik Damir Mandić kazao je da građani na tom području mogu odahnuti i ne strepiti kao do sada od mogućih poplava.

Osim na karlovačkom području, sustav obrane od poplava gradi se i na potezu Ogulina i Siska, a županica Martina Furdek Hajdin kazala je da zakonski okvir pomaže da se imovinskopravni odnosi, važni prije početka radova, rješavaju bržim tempom.

Od ukupno 12.734 parcele na području cjelokupnog projekta dosad je riješeno 62 posto, odnosno 7954 parcele. Na karlovačkom dijelu projekta od ukupno 10.229 parcela riješeno je 73 posto, odnosno 7456 parcela. Za 4989 parcela nadležno Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja donijelo je rješenje o pripadnosti vodnom dobru zemljišnih čestica u neuređenom području retencije Kupčina, a 2467 parcela riješeno je otkupom, odnosno izvlaštenjem.

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL, ilustracija

Prema podacima Hrvatskih voda, na području grada Karlovca trenutačno su aktivna još dva gradilišta na kojima je u tijeku izgradnja zaštitnih vodnih građevina; nasipa i zidova, koja su, uz izgrađen nasip uz Koranu i Mrežnicu, vrijedna ukupno 227 milijuna kuna. Riječ je o radovima na izgradnji nasipa uz lijevu i desnu obalu Korane i lijevu obalu Mrežnice i regulaciju potoka Sajevac vezanima za izgradnju državne ceste D1 – "Splitski pravac – brza cesta kroz Karlovac" te o radovima na izgradnji nasipa Kupe, obaloutvrde i zaštitnog zida na lijevoj obali Kupe od naselja Selce do Rečice.

Pregrada Brodarci

Projektom "Sustav zaštite od poplava karlovačko-sisačkog područja" predviđena je zaštita od štetnog djelovanja voda u slivu rijeke Kupe na prostoru Karlovačke, Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije. S ciljem smanjenja rizika od poplava, zaštite zdravlja i života ljudi izloženih poplavama, sprečavanja pogoršanja, zaštite i očuvanja stanja ekosustava te močvarnih staništa ovisnih o vodenim ekosustavima, cjelokupnim projektom je predviđena gradnja ili rekonstrukcija 102,2 km nasipa, rekonstrukcija 41,1 km nasipa i uklanjanje deset kilometara lijevoobalnog nasipa na kanalu Kupa – Kupa, gradnja 16,2 km AB zaštitnih zidova, gradnja 9,4 km obaloutvrda, gradnja prokopa Korana – Kupa, gradnja pregrade Brodarci i retencije Kupčina, koje su, zapravo, kruna na sustavu obrane od poplava koja gradu prijeti od rijeke Kupe. Sve je vrijedno 1,7 milijardi kuna i trebalo bi biti sagrađeno do 2027. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije