Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pape sveci

Karamarko u Vatikanu: Ovdje se pisala povijest

Karamarko
Foto: HDZ
1/6
27.04.2014.
u 18:50

– Putovnica mi je oduzeta pod obrazloženjem da sam odlaskom k Papi u Rim oštetio ugled SFRJ – ispričao nam je Karamarko

– Biti ovdje za vrijeme kanonizacije dvojice papa bilo je za mene kao vjernika nevjerojatno uzbuđenje – rekao nam je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko koji je prisustvovao kanonizaciji u Vatikanu.

– Ivan Pavao II. za nas Hrvate bio je osobno značajan, mi smo ga imali i imamo ga u srcu – kazao je Karamarko istaknuvši kako je kao student bio na određeni način povezan s papom Poljakom.

"Oslobodio je države koje su bile iza Željezne zavjese"

– Mi, studenti, odlazili smo na Hrelić i od Poljaka koji su se vraćali s ljetovanja kupovali značke njihova sindikata Solidarnost, kao i značke na kojima je pisalo geslo Ivana Pavla II., odnosno Totus tuus. Imali smo osjećaj  da papa Slaven ruši na duhovnoj razini različite okoštalosti. Oslobodio je države koje su bile iza Željezne zavjese. Skupina nas, studenata koji smo nosili bedževe Solidarnosti i Totus tuus otišla je na hodočašće kod pape Ivana Pavla II. 1982. godine. Nakon toga odlaska, u Rimu mi je bila oduzeta putovnica i vraćena mi je tek nešto prije raspada Jugoslavije. Putovnica mi je oduzeta pod obrazloženjem da sam odlaskom kod Pape u Rim oštetio ugled SFRJ – ispričao nam je Karamarko svoje iskustvo. 

Kao student pisao je pjesme, a kitica jedne pjesme upisana je u knjižici molitava tijekom posjeta Ivana Pavla II. Hrvatskoj. 

– S Ivanom XXIII. došlo je do promjene u Crkvi, približio je Crkvu narodu promjenama u liturgiji – kaže Karamarko, a na pitanje zna li hrvatska mladež koliko je Ivan Pavao II. učinio za Hrvatsku, drži kako se o tome premalo zna i premalo ući u školama.

"Danas je pred našim očima pisana povijest"

– Ivan Pavao II. pokrenuo je val koji je preplavio Europu, posebno istočnoeuropske zemlje. Volio bih kada bi naša djeca znala više o tim događajima – dodao je Karamarko. – Danas je pred našim očima pisana povijest.

>>I svećenici slali selfieje 'bio sam tu u povijesnom trenutku!'

>>'Povijest je napisana proglašenjem dvojice Papa svetima'

>>Ovo je 10 čudesnih ozdravljenja po zagovoru Ivana Pavla II.

Komentara 177

Avatar Carrera
Carrera
20:20 27.04.2014.

Karamarku svaka čast što je otišao u Vatikan...a gdje je otišao naš dragi premijer Milanović? ...gdje se skriva Zoki?...nakon najnovije ankete Ipsosa se sakrio u mišju rupu...

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
20:36 27.04.2014.

Ljudi ali vi neki niste čisti u glavi... Pa čemu negativni komentari? Čovjek je otišao odati poštovanje svecu... I to je za svaku pohvalu! A neki drugi bi se mogli zapitati zašto nisu oni učinili isto...

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
20:19 27.04.2014.

Milanović da ima barem trunku poštovanja prema katoličkoj crkvi, kojoj je velika većina Hrvata naklonjena, otišao bi u Vatikan i prisustvovao tom povijesnom događaju. Karamarko, za razliku od njega je primjer kakav nas čovjek zapravo mora predstavljati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije