Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Karamarko u Vatikanu: Ovdje se pisala povijest

– Putovnica mi je oduzeta pod obrazloženjem da sam odlaskom k Papi u Rim oštetio ugled SFRJ – ispričao nam je Karamarko
27. travnja 2014. u 18:50 177 komentara 12607 prikaza
Karamarko
Foto: HDZ
Pogledajte galeriju 1/6

– Biti ovdje za vrijeme kanonizacije dvojice papa bilo je za mene kao vjernika nevjerojatno uzbuđenje – rekao nam je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko koji je prisustvovao kanonizaciji u Vatikanu.

– Ivan Pavao II. za nas Hrvate bio je osobno značajan, mi smo ga imali i imamo ga u srcu – kazao je Karamarko istaknuvši kako je kao student bio na određeni način povezan s papom Poljakom.

"Oslobodio je države koje su bile iza Željezne zavjese"

– Mi, studenti, odlazili smo na Hrelić i od Poljaka koji su se vraćali s ljetovanja kupovali značke njihova sindikata Solidarnost, kao i značke na kojima je pisalo geslo Ivana Pavla II., odnosno Totus tuus. Imali smo osjećaj  da papa Slaven ruši na duhovnoj razini različite okoštalosti. Oslobodio je države koje su bile iza Željezne zavjese. Skupina nas, studenata koji smo nosili bedževe Solidarnosti i Totus tuus otišla je na hodočašće kod pape Ivana Pavla II. 1982. godine. Nakon toga odlaska, u Rimu mi je bila oduzeta putovnica i vraćena mi je tek nešto prije raspada Jugoslavije. Putovnica mi je oduzeta pod obrazloženjem da sam odlaskom kod Pape u Rim oštetio ugled SFRJ – ispričao nam je Karamarko svoje iskustvo. 

Kao student pisao je pjesme, a kitica jedne pjesme upisana je u knjižici molitava tijekom posjeta Ivana Pavla II. Hrvatskoj. 

– S Ivanom XXIII. došlo je do promjene u Crkvi, približio je Crkvu narodu promjenama u liturgiji – kaže Karamarko, a na pitanje zna li hrvatska mladež koliko je Ivan Pavao II. učinio za Hrvatsku, drži kako se o tome premalo zna i premalo ući u školama.

"Danas je pred našim očima pisana povijest"

– Ivan Pavao II. pokrenuo je val koji je preplavio Europu, posebno istočnoeuropske zemlje. Volio bih kada bi naša djeca znala više o tim događajima – dodao je Karamarko. – Danas je pred našim očima pisana povijest.

>>I svećenici slali selfieje 'bio sam tu u povijesnom trenutku!'

>>'Povijest je napisana proglašenjem dvojice Papa svetima'

>>Ovo je 10 čudesnih ozdravljenja po zagovoru Ivana Pavla II.

Josipović: Svecima su postali pape koji su proklamirali dijalog

– Svecima su postali pape koji su proklamirali dijalog. Ivana XXIII. zvali su Dobri Papa, reformirao je Crkvu, otvorio se prema drugim konfesijama, i prema onima koji nisu vjernici, a Ivan Pavao II. bio je velika figura druge polovice i kraja dvadesetog stoljeća i znamo koliko je učinio za Hrvatsku. Oni su važne, velike ličnosti koje su utjecale na cijelo čovječanstvo bez obzira na to jesu li pripadale Katoličkoj crkvi ili nisu – kazao je u Vatikanu predsjednik Ivo Josipović.

Crkveni vrh predvodio je zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, a s njim su bili i riječki nadbiskup Ivan Devčić, umirovljeni đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić, biskup požeški Antun Škvorčević, bjelovarsko-križevački Vjekoslav Huzjak, zagrebački pomoćni Ivan Šaško, generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije mons. Enco Rodinis, kao i vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić i predsjednik BK BiH, banjolučki biskup Franjo Komarica. U Vatikan je, inače, došlo 120 službenih izaslanstava, a među 24 državna poglavara bili su talijanski Giorgio Napolitano, poljski Bronislaw Komorowski, nekadašnji predsjednik nobelovac Lech Walesa te pripadnici kraljevskih obitelji. EU su predstavljali predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy i predsjednik Europske komisije Manuel Barroso.

Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici
Nema predaje
Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici: Radila sam kao BioManijak
 • Avatar Carrera
  Carrera:

  Karamarku svaka čast što je otišao u Vatikan...a gdje je otišao naš dragi premijer Milanović? ...gdje se skriva Zoki?...nakon najnovije ankete Ipsosa se sakrio u mišju rupu...

 • Avatar CorleoneMichael
  CorleoneMichael:

  Ljudi ali vi neki niste čisti u glavi... Pa čemu negativni komentari? Čovjek je otišao odati poštovanje svecu... I to je za svaku pohvalu! A neki drugi bi se mogli zapitati zašto nisu oni učinili isto...

 • Avatar CorleoneMichael
  CorleoneMichael:

  Milanović da ima barem trunku poštovanja prema katoličkoj crkvi, kojoj je velika većina Hrvata naklonjena, otišao bi u Vatikan i prisustvovao tom povijesnom događaju. Karamarko, za razliku od njega je primjer kakav nas čovjek zapravo mora predstavljati.